Mlijeko hrvatskih farmi i Med iz Lijepe naše na jelovniku u dječjim vrtićima

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2016. u 13:21
Foto: Thinkstock

Iznimno je važna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda radi pravilnog daljnjeg razvoja djece, prevencije pretilosti i raznih bolesti.

Hrvatska poljoprivredna agencija je pokrenula akciju suradnje između dječjih vrtića i domaćih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koji nose oznaku Mlijeko hrvatskih farmi i Med iz Lijepe naše u svrhu promicanja potrošnje mlijeka hrvatskih farmi i meda iz Lijepe naše. Suradnja se odnosi na povezivanju dječjih vrtića pri nabavi mlijeka i mliječnih proizvoda s oznakom Mlijeko hrvatskih farmi i meda Med iz Lijepe naše od domaćih proizvođača. Na ovaj način, radi važnosti konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda u ranom djetinjstvu, kao i meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, na jelovniku djece naći će se mlijeko i mliječni proizvodi, te med, isključivo s hrvatskih farmi.

Mlijeko i mliječni proizvodi s oznakom Mlijeko hrvatskih farmi proizvedeni su na hrvatskim farmama, odnosno dobiveni mužnjom krava koje se uzgajaju na našim farmama. Mlijeko hrvatskih farmi kontrolira se u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka, a kvaliteta mu je najvišeg razreda prema EU standardima.

Iznimno je važna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda radi pravilnog daljnjeg razvoja djece, prevencije pretilosti i raznih bolesti.

Pravilnom ishranom djece, koja uključuje i mlijeko proizvedeno u našem podneblju, koje je još uvijek onečišćeno i prekriveno pašnjacima, namjera nam je razviti zdrave prehrambene navike kod djece i usmjeriti ih na odabir i potrošnju domaćih namirnica.

Med s oznakom Med iz Lijepe naše analiziran je u Odjelu za kontrolu kvalitete meda, te udovoljava postavljenim parametrima analiza. Pčelari koji dokazano proizvode med na pčelinjacima u Hrvatskoj ostvaruju pravo na korištenje oznake Med iz Lijepe naše.

U dječjem vrtiću Pikulica prepoznali su važnost kvalitetnih i zdravih namirnica poznatog podrijetla na jelovniku djece, te za svoje polaznike nude isključivo mlijeko i mliječne proizvode s oznakom Mlijeko hrvatskih farmi i Med iz Lijepe naše.

Pitali smo ravnateljicu Dječjeg vrtića Pikulica, gđu. Jelenu Hlebec o inicijativi Hrvatske poljoprivredne agencije na povezivanju institucija, u ovom slučaju dječjih vrtića, s domaćim poljoprivrednim proizvođačima, te što ju je potaknulona suradnju?

Jako smo zahvalni Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji jer nam je omogućila da u našem vrtiću nudimo kvalitetnu, zdravu hranu, a za koju možemo biti sigurni da je domaćeg podrijetla. U našem vrtiću provodimo waldorfsku pedagogiju, a bitan aspekt pedagogije je i korištenje domaćih namirnica jer time podupiremo cjeloviti  razvoj djeteta.

Do sada ste ostvarili suradnju s Mini mljekarom Veronika d.o.o. za nabavu mlijeka i mliječnih proizvoda te OPG – om Franić Davorka za proizvodnju meda. Kako ste Vi kao ravnateljica vrtića zadovoljni s proizvodima koje nabavljate, a kako su zadovoljni roditelji i maleni polaznici vrtića?

Našim korisnicima je izrazito bitna kvaliteta prehrane i mnogi u svojim životima podupiru razvoj domaće proizvodnje brigu za našu zemlju.

Svi smo jako zadovoljni ovom suradnjom jer podupiremo hrvatske proizvođače i znamo podrijetlo namirnica koje nam dolaze na stol.

Komentirajte prvi

New Report

Close