‘Mladi u ruralnim i udaljenim područjima moraju biti naš prioritet’

Autor: Marta Duić , 12. ožujak 2020. u 09:53
Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Foto: MARKO PRPIĆ/PIXSELL

U Zagrebu na konferenciji EU 50 stručnjaka raspravljalo o mogućnostima i izazovima.

Zagreb je u srijedu bio domaćin dvodnevnoga sastanka čelnika Uprava u području mladih zemalja članica EU koji se sadržajno nastavlja na trodnevnu konferenciju Europske unije za mlade održavane u našem glavnom gradu od početka tjedna. Sastanak čelnika Uprava nadležnih za mlade u Zagrebu treći je u nizu takvih sastanaka zemalja predsjedajućega trija Rumunjske, Finske i Hrvatske, a na kraju sastanka organizirana je i simbolična primopredaja predsjedanja njemačkom izaslanstvu.

U okviru glavne teme sastanka dužnosnici su raspravljali o izazovima s kojima se suočavaju današnje generacije mladih kao i o potrebi da se svim mladima osiguraju jednake životne mogućnosti. Iako je tema mladih u ruralnim i udaljenim područjima među prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, rasprava je uključila i ostale aktualne probleme. Inače, trodnevna konferencija ‘Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima – kako osigurati održivost ruralnih područja u zemljama EU’ u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku okupila je predstavnike mladih iz država članica EU, izaslanike Europske komisije i Vijeća Europske unije, domaće i međunarodne organizacija mladih i za mlade, istraživače i znanstvenike te donositelje odluka u području mladih.

U svom govoru na otvorenju konferencije, Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknula je kako su mladi u ruralnim i udaljenim područjima prepoznati kao prioritet našeg predsjedanja Vijećem EU zbog sve izraženije nejednakosti između mladih koji žive na selu i u gradovima. Dodala je kako je naša želja potaknuti mlade na sudjelovanje u demokratskom životu, povećati njihovu uključenost u društvo te osigurati mogućnost da što veći broj mladih doprinese oblikovanju politika za mlade. Zaključci Konferencije poslužit će u oblikovanju dokumenata koji se tiču budućih politika za mlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close