Gotovo polovica mladih nema pojma o postojanju mjera zapošljavanja

Autor: Lucija Špiljak , 02. ožujak 2020. u 05:33
Treba potpuno ukinuti mjeru stručnog osposobljavanja za rad (SOR), smatraju u Svjetskom savezu mladih Hrvatske/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

U Svjetskom savezu mladih Hrvatske ističu da populaciju do 29 godina treba više i bolje informirati o mogućnostima.

Čak 48 posto mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a njih 64,2 posto nije upoznato s mjerama samozapošljavanja, koje provode Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Riječ je o rezultatima istraživanja koje je Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) proveo u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Osim rezultata predstavili su prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih RH koju je sastavilo 150 mladih sudionika iz sedam županija.

Najnegativniji u Slavoniji
U brošuri Saveza ističe se podatak da je Hrvatska s 35,5% zaposlenih mladih u dobi 15 do 29 godina na četvrtom mjestu od dna ljestvice u EU. Zadnje četiri godine SSMH bavi se pitanjem ostanka mladih u Hrvatskoj, počevši s projektom Suradnjom protiv apatije – Suprotiva, sufinanciran iz programa Erasmus+, koji je 2017. okupio više od 250 mladih u četiri grada. Raspravljali su o problemima s kojima se susreću u društvu te potencijalnim rješenjima i mjerama za Nacionalni program za mlade.

150

mladih iz sedam županija sastavilo je prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih u Hrvatskoj

Tada su provedena istraživanja o potrebama mladih, s naglaskom na lokalnu zajednicu, a rezultati pokazuju da je nezaposlenost jedan od najvećih izazova i problema u Hrvatskoj. Potreba za pronalaskom adekvatnih rješenja i metoda za smanjenjem nezaposlenosti među mladima iznjedrila je projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Voditeljica projekta Lucija Kundid ističe da statistike pokazuju smanjenje nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu, no smatra da je to samo prividno ako se u obzir uzmu mladi koji napuštaju Hrvatsku.

Kroz projekt Kompas, kaže, istražili su stavove mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju kako bi ispitali njihovu informiranost o poticajima, mjerama i politika za zapošljavanje i samozapošljavanje, njihovo korištenje u ruralnim i gradskim sredinama te provedbu i efikasnost na lokalnoj razini.

“Rezultati istraživanja pokazali su nam da gotovo polovica ispitanike nije uopće ili je slabo upoznata s mjerama zapošljavanja, a čak 64,2% nije upoznato s mjerama samozapošljavanja. To pokazuje da one nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. S druge strane, istraživanje nam je pokazalo da je vrlo mali broj zaposlenika koristio te mjere. Najnegativniji stav o provedbi imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske, što je i očekivano s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz Slavonije, ali i zato što se veliki broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava u Zagreb”, navodi voditeljica projekta.

Kundid

Statistike pokazuju smanjenje nezaposlenosti mladih, no to je privid jer ih puno napušta RH.

S obzirom na dobiveno, u sklopu projekta Kompas održali su konferencije u sedam županija – Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Duubrovačko-neretvanskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj i Gradu Zagrebu kako bi mlade upoznali s mjerama aktivne politike zapošljavanja i osnaživanje mladih za sudjelovanje u izradi prijedloga za donošenje Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih.

“Najveći interes mladih za sudjelovanje u projektu imali smo u Brodsko-posavskoj županiji, gdje su bili prisutni predstavnici lokalne vlasti i HZZ-a. U Zagrebu su ih pratili i predstavnici ministarstava što pohvaljujemo jer je naša želja da se podignemo na nacionalnu razinu. No, u Ličko-senjskoj nitko nije došao niti odgovorio na poziv, što je također svojevrsna poruka”, rekla je Kundid.

64,2

posto mladih u istraživanju je priznalo da nije upoznato s mjerama samozapošljavanja HZZ-a i Ministarstva rada

U projektu Kompas sudjelovalo je više od 150 mladih koji su doprinijeli svojim idejama u izradi prijedloga za navedenu Strategiju. Raspravljali su i o mjerama stručnog osposobljavanja i pripravništva. Svjetski savez mladih Hrvatske pozdravlja odluku Vlade RH o mjeri stručnog osposobljavanja koja je ove godine ukinuta, istovremeno naglašavajući da je potrebno ukinuti je u potpunosti, a ne samo privremeno.

Jače promovirati
Jure Mihael Slavić, predstavnik Savjeta mladih Grada Splita, govorio je o problemima s kojima se susreću pri zapošljavanju, istaknuvši dezinformiranost o određenim mjerama te nezainteresiranost za deficitarna zanimanja.

“Po pitanju dezinformiranosti mladih vrlo je važno promoviranje mjera na razini općine, grada i županije i jačanje suradnje centara za informiranje i savjetovanje o karijeri HZZ-a te obrazovnih institucija. Važna je obvezna edukacija srednjoškolaca o zapošljavanju, posebno maturanata”, istaknuo je Slavić.

Komentirajte prvi

New Report

Close