”Mladi su posebno pogođeni krizom i važno je čuti i njihovu stranu priče”

Autor: Ivan Tominac , 27. listopad 2020. u 22:00
Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Državna tajnica ističe da je ključno zajednički promišljati kako ostvariti postavljene ciljeve.

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o važnosti dijaloga s udrugama i organizacijama mladih te kako se kroz dijalog može raditi na vraćanju povjerenja u političke institucije.

Komentirala je i kako mladi mogu postati nositelji promjena te koliko je važno da se čuje glas mladih u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom.

Povodom Međunarodnog dana mladih održan je prvi radni sastanak s predstavnicima mladih te predstavnicima udruga i organizacija mladih. Koliko je važan strukturirani dijalog s mladima?

U pravu ste. Prvi korak koji smo učinili odmah po osnivanju Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade bio je korak k uspostavljanju suradnje s mladima. Pokrenuli smo niz tematskih sastanaka. Od ključne je važnosti sustavno surađivati s mladima te zajednički promišljati kako doći do ostvarenja ciljeva koje smo postavili.

Kako bolje razumjeti položaj mladih u društvu te kako s njima raditi na vraćanju povjerenja u političke institucije?

Mlade treba neposredno uključiti u procese koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete njihova života. Vlada Republike Hrvatske usmjerila je svoje aktivnosti na jačanje konstruktivnog dijaloga s mladima te stvaranje poticajnog društvenog okruženja za njihov razvoj.

S mladima ste napravili video naziva “Uživaj u životu, budi odgovoran”, a kasnije ste organizirali i tribinu, mislite li da mladi zbilja mogu biti nositelji promjena?

Da, svakako. Mladi su temelj društva te mogu svojim znanjem, kreativnošću, entuzijazmom i trudom pridonijeti osnaživanju zajednice i biti pokretači pozitivnih promjena. Upravo su mladi osmislili i snimili navedeni video, a na njihovu inicijativu održane su dvije tribine o važnosti mentalnog zdravlja. Središnji državni ured za demografiju i mlade je podrška i organizator.

Mislite li da su Hrvati spremni slijediti njihove obrasce ponašanja ili je u Hrvatskoj i dalje starosna dob izraz znanja i “vrijednosti”?

Važno je dati priliku mladima za aktivno djelovanje na svim razinama i istaknuti njihova postignuća koja pritom sigurno neće ostati nezamijećena u društvu.

Koliko je važno da se čuje glas mladih u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom?

Mladi su posebno pogođeni krizom uzrokovanom ovom pandemijom te je od iznimne važnosti čuti i njihovu stranu priče. Prepoznali smo potrebu djelovati u smjeru očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja mladih.

U tu svrhu pokrećemo projekte kojima je cilj mladima pomoći prebroditi ovo izazovno razdoblje.

S obzirom na to da je u vrijeme pandemije poseban naglasak na međugeneracijskoj solidarnosti, smatrate li ga je uloga mladih sada posebno naglašena? Jesu li možda i pod svojevrsnim presingom?

Od početka pandemije mladi su prepoznali svoju ulogu u međugeneracijskoj solidarnosti i pružali pomoć starijim sugrađanima pa time i pokazali svoju odgovornost prema društvu.

Ono što smo inicirali odmah na samom početku rada Ureda jest da mladi pošalju mladima poruku odgovornosti i skinu tu stigmatizaciju pasivnog i buntovnog aktera.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close