Mladi su najveći potencijal koji naša država ima

Autor: Borivoje Dokler , 20. listopad 2022. u 22:00
Foto: PD

U Zagrebu je održana središnja nacionalna konferencija ‘Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku’ koju je posjetilo više od 300 mladih.

Europska komisija pokrenula je inicijativu Europska godina mladih 2022. kako bi poslala jasnu podršku i osnažila participaciju mladih diljem Europe koji su na različite načine bili pogođeni posljedicama pandemije.

Diljem članica Europske unije ove godine održavaju se različite aktivnosti: radionice, seminari, webinari, konferencije, debate, natječaji, izložbe, koncerti, festivali… namijenjene mladima, a Hrvatska je po broju održanih aktivnosti na samom vrhu, među prvih pet država sa 400 prijavljenih aktivnosti. Mladi su važni pokretači promjena i imaju bitnu ulogu u izgradnji mirnih i demokratskih društava. Europskom godinom mladih ističe se važna uloga mladih u izgradnji bolje, održivije, uključivije i digitalnije budućnosti, a upravo tim povodom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, 10. listopada u Zagrebu, održana je središnja nacionalna konferencija ‘Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku’. Najvažniji ovogodišnji događaj za mlade posjetilo je više od 300 mladih iz cijele Lijepe Naše, a sudjelovalo je više od 20 izlagača, brojni panelisti i visoki uzvanici. Program konferencije obuhvatio je teme od praktične koristi za mlade, kao što su poduzetništvo, znanja i vještine potrebne mladima u budućnosti te osobito aktualnu temu očuvanja mentalnoga zdravlja. Konferencija se sastojala od četiri dijela, a mladi koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske imali su priliku saznati kako iskoristiti programe Europske unije, čuti iskustva mobilnosti, dobiti savjete kako krenuti u poduzetništvo te na koji način potaknuti digitalnu, medijsku i literarnu pismenost.

400 aktivnosti

održano je u Hrvatskoj u sklopu inicijative Europske godine mladih.

Josić mladima: Budite aktivni i glasni

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić u svom pozdravu mladima rekla je kako je Hrvatska u posljednjih pet godina mnogo uložila u mlade. Pri tome je istaknula značajan porast broja mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme, koji danas iznosi 131.000 stalno zaposlenih mladih osoba. Najavila je kako će se ove godine donijeti Nacionalni program za mlade te poručila kako je bitno mladima osigurati kvalitetne uvjete kako bi ostali, ali i vratili se u Hrvatsku, u što se ulaže kroz obrazovanje, tržište rada i stanovanje, a navela je i kako se trend iseljavanja smanjio. Također, državna tajnica Josić mlade je pozvala da budu aktivni dionici i dodala: “Vaš glas se mora čuti, morate biti glasni, jer jedino na taj način možemo biti partneri i možemo kreirati kvalitetne i dobre politike koje se odnose upravo na vas. Mladi moraju biti doista stup ovog društva, ne samo da ih se povremeno sjetimo, jer mladi su ti koji nam mogu pomoći”. Govoreći o odlasku mladih iz Hrvatske, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica također je navela kako se ulaskom u EU omogućila sloboda kretanja i kako je normalno da ljudi žele probati život drugdje. Mišljenja je da će se građani vratiti ako se stvore dobri ekonomski uvjeti, a u tom kontekstu Komisija je donijela strategiju o ruralnim područjima koja pokrivaju 80 posto europskog i hrvatskog teritorija – a na kojima živi samo jedna trećina stanovništva – upravo kako bi ta područja postala atraktivna za život. “Treba govoriti, pokušati ukloniti nekakvu letargiju ili nezainteresiranost. Mladi moraju artikulirati što ih tišti i sudjelovati u demokratskim procesima u smislu promjena i kreiranja budućeg društva”, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Dodao je kako Vlada čini sve što može kako bi stvorila preduvjete za mlade i mlade obitelji kako bi ostvarili ambicije u obrazovanju i karijeri te ostali u Hrvatskoj, podsjetivši na provedena ulaganja, mjere i zakone.

Fokus na mentalno zdravlje te poticaje mladima s manje mogućnosti

U sklopu otvorenog programa konferencije na izlagačkim prostorima predstavljen je rad te mogućnosti i programi različitih državnih i javnih tijela, udruga, škola koji su usko vezani uz područje mladih. Tako su se predstavili: Hrvatski zavod za zapošljavanje, AMPEU, Ministarstvo kulture, HAMAG BICRO, Hrvatska gorska služba spašavanja, PISMO, Ugostiteljsko -turističko učilište Zagreb i mnogi drugi. Jedni od glavnih europskih ciljeva za mlade su mentalno zdravlje te poticaji mladima s manje mogućnosti. Upravo je tim temama posvećena velika pozornost kroz panele ove konferencije. 10. listopada obilježen je i Svjetski dan mentalnog zdravlja, a na panelu “Digitalna ovisnost” govorile su izv. prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, dr. Irena Rojnić Palavra, Klinika za psihijatriju “Sveti Ivan” te gđa Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a. Na pitanje koje su to vještine i znanja koje suvremeno tržište rada zahtjeva odgovorili su dr. sc. Nikolina Borčić s VERN-a, Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a te Andrej Hanzir iz HUKI-ja na panelu “Mladi lideri 21. stoljeća – potrebna znanja i vještine”. Najveću pažnju privukao je panel s mladim poduzetnicima Laurom Pavlović, Joshuom Čirjakom i Ilijom Jurićem koji su predstavili svoj put do poslovnog uspjeha.

Europska godina mladih kao dobar start

Središnji državni ured za demografiju i mlade nastavlja aktivan rad na osnaživanju demokratskog sudjelovanja mladih te osiguranju prostora za mlade u svim domenama društva.

Europska godina mladih i pokrenute aktivnosti ne završavaju krajem ove godine već su samo početak kontinuiranog rada i dijaloga s mladima. Završna konferencija Europske godine mladih održat će se u veljači, a do tada pozivamo mlade da se priključe predstojećim najavljenim aktivnostima koje mogu provjeriti na internetskoj stranici Europske godine mladih: https://youth.europa.eu/year-of-youth_hr.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close