Mišetić: general Gotovina sada je u potpunosti slobodan čovjek

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2014. u 17:29
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Jedan od haških branitelja generala Ante Gotovine izjavio je danas da je Gotovina, odlukom američkih vlasti da ga ukloni s “crne liste” u potpunosti postao slobodan čovjek.

Jedan od haških branitelja generala Ante Gotovine izjavio je danas da je Gotovina, odlukom američkih vlasti da ga ukloni s "crne liste" u potpunosti postao slobodan čovjek.

"Sada je general u potpunosti slobodan čovjek bez ikakvih daljnjih posljednica od haškog predmeta", rekao je Hini telefonom iz Chicaga odvjetnik Luka Mišetić, nakon što je Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija u dogovoru sa State Departmentom odlučio ukloniti Gotovinu s popisa osoba kojima je zabranjeno raspolaganje s bilo kakvom imovinom na teritoriju SAD-a.

Mišetić je kazao da je ta odluka bitna za Gotovinu jer se on sada bavi ribolovom zbog čega mu je važno da može koristiti međunarodni bankarski sustav i poslovati s američkim tvrtkama.

Po njegovim riječima Gotovina je pretrpio štetu jer je morao izbjegavati poslove s američkim osobama i kompanijama. Odluka da se Gotovinu ukloni s liste za Mišetića je bila očekivana jer za to više nije postojao pravni temelj.

Goran Mikuličić, koji je također branio Gotovinu pred Haškim sudom, kazao je da mu je drago da su konačno implementirali oslobađajuću presudu kojom je utvrđeno da Gotovina nije ratni zločinac.

Gotovina je zahtjev za uklanjanjem s popisa osobama kojima je zabranjeno raspolaganje s bilo kakvom imovinom na teritoriju SAD-a kao i putovati tom zemljom podnio u travnju prošle godine.

OFAC osobama na tzv. listi "posebno označenih državljana" zamrzava imovinu u SAD-u, a američkim državljanima brani da s tim osobama trguju, surađuju, pomažu ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodnih financijskih transakcija.

Gotovina se na tom popisu našao nakon što ga je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene nakon Oluje. Pošto nakon oslobađajuće presude 16. studenoga 2012. više nije bilo razloga da bude na toj "crnoj listi", Gotovina je u siječnju ove godine pred američkim saveznim sudom podnio tužbu protiv OFAC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close