Mirovinski paket u Saboru za 15 dana

Autor: Jadranka Dozan , 16. listopad 2018. u 22:01
Dulji ostanak u svijetu rada utječe na veće iznose/FOTOLIA

Konačni prijedlozi zakona s ugrađenim kompromisima već do iduće sjednice Vlade.

Trotjedna javna rasprava o izmjenama šest zakona predloženih u okviru nastavka mirovinske reforme zaključena je u nedjelju, a taj bi se paket zakona mogao usvojiti već na prvoj idućoj sjednici Vlade.

Kako je plan da se s primjenom novih zakonskih rješenja krene u siječnju, početak saborske rasprave (a predviđena je u dva čitanja) očekuje se krajem mjeseca.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić već tjednima je u intenzivnim razgovorima s raznim društvenim i interesnim skupinama, koji su rezultirali nekim kompromisima. Jedna od zadnjih takvih ponuda vezana je uz penalizacije za prijevremena umirovljenja, pa bi se u punu starosnu mirovinu trebalo s navršenih 67 godina od 2033., a ne 2031., što je bio prvi plan skraćenja prilagodbe.

Ministar je i jučer ponovio da se mirovinski sustav mora uskladiti s gospodarskim prilikama i demografskim trendovima da bi bio dugoročno održiv.

Uz poticanje na duži ostanak u svijetu rada naglasio je da se to ne odnosi na one koji su rano krenuli raditi pa će ranije i steći 41 godinu staža. Kod ostalih je predviđeno smanjenje prijevremene starosne mirovine za 4,08% po godini, najviše 20,4% (za pet godina ranijeg umirovljenja).

Za one s 35 i više godina mirovinskog staža duži ostanci u svijetu rada nagrađivat će se 0,34% po mjesecu po stjecanju prava na starosnu mirovinu.

Pavić je podcrtao i da će umirovljenici koji će iskoristiti mogućnost da uz punu mirovinu rade četiri sata moći povećati mirovine jer će im se uplaćivati doprinosi i povećati mirovinski staž. 

Komentirajte prvi

New Report

Close