Minus hotela Medena 90 mil. kuna veći od očekivanog

Autor: Suzana Varošanec , 29. prosinac 2015. u 22:01
Predstečajni postupak trogirske tvrtke Hotel Medena vuče se iz 2013. godine

Minus akumuliran u poslovanju tvrtke mnogo je veći nego što se tvrdilo, na dan 31. prosinca 2014. godine i iznosi 174 milijuna kuna.

Predstečajni postupak trogirske tvrtke Hotel Medena, inače rijedak slučaj u praksi koji se vuče iz 2013. godine i još uvijek je bez sudskog epiloga kao i sklopljene nagodbe, ipak je ovih dana dobio ključni impuls za konačni rasplet. Za sazivanje ročišta za sklapanje nagodbe na nadležnom Trgovačkom sudu u Splitu, naime, odlučujuće bi trebale biti najnovije odluke koje su nakon Božića donijeli dioničari trogirske tvrtke.

Tiču se zahvata u temeljni kapital, što znači i pokrivanja ukupnih gubitaka, ali i odluka važnih za nagodbu zbog provedbe dokapitalizacije od strane izabranog strateškog partnera tvrtke Kermes energija Danka Končara. No, pritom je zanimljiv i posve novi podatak koji je na skupštini isplivao. Riječ je o gubitku Hotela Medene koji je za oko 90 milijuna veći od prethodno deklariranog. Minus akumuliran u poslovanju tvrtke, dakle mnogo veći nego što se tvrdilo, na dan 31. prosinca 2014. godine i iznosi 174 milijuna kuna. To je kako doznajemo iz trogirske tvrtke rezultat do kojeg je došao riječki revizor HLB Inženjerski biro kontrolirajući poslovna izvješća i knjige.

 

174milijuna

kuna gubitak je Medene zaključno s 2014.

Također, bivši direktor Jakov Validžić, koji je do ovog ljeta tijekom proteklih 20-ak godina vodio poslovanje ove državne tvrtke, i na taj način bio u društvu najdugovječnijih direktora, na navedenoj skupštini nije dobio razrješnicu za poslovanje Hotela Medena u 2014. godini. Odobrenje za svoj rad, odnosno funkciju nadzora u protekloj godini nije dobio ni Nadzorni odbor. Protiv ovih razrješnica bilo je 62,79 posto zastupljenih glasova. Inače, na skupštini je bilo zastupljeno 340.867 dionica što čini 86,56 posto temeljnog kapitala, a svi su pozitivno glasali samo za dvije odluke.  Konkretnije, jednoglasno su usvojene odluke o izboru novog revizora za poslovanje u 2015. godini (to je revizorska tvrtka RSM Croatia iz Koprivnice) i za lanjsko izvješće NO-a.

No, sve ostale odluke koje su kao pretpostavke doista ključne za odmrzavanje sudske faze ovog predstečaja usvojene su na inicijativu države, odnosno njezinih protuprijedloga. Protuprijedlozi države prije toga nisu bili objavljeni, a obilježili su tijek stvari. Punomoćnici triju državnih institucija, a to su CERP, DUUDI i HZMO, koji zajedno drže nešto više od 60 posto vlasničkog udjela, svojim su kontraprijedlozima intervenirali korigirajući nekoliko odluka navedenih u pozivu za skupštinu. To se tiče, primjerice, samog načina na koji će se pokriti gubitak u 2014. od 7,9 milijuna kuna, ali i pojednostavljenog smanjenja temeljenog kapitala. Ukratko, država je provela usklađenja iznosa smanjenja temeljnog kapitala s planom financijskog i operativnog restrukturiranja.

Kako navode, ispravljeni su i pogrešno iskazani iznosi prenesenih gubitaka na kraju prošle godine, pa je i isplivalo iznenađenje po kojem akumulirani gubitak ne iznosi 84 milijuna kuna nego 174 milijuna kuna. U konačnici skupštinske procedure odlučeno je da se temeljni kapital s 118 milijuna kuna smanjuje za 67 milijuna, čime iznosi 51 milijun. Novost je utoliko i smanjenje nominale za 170 kuna, pa uz izglasano isključenje prava prvenstva postojećih dioničara tvrtka Kermes energija ima rok od 90 dana od pravomoćne predstečajne nagodbe za dokapitalizaciju u iznosu od 89 milijuna kuna.

Nova emisija oko 670 tisuća dionica po nominali od 130 kuna završna je faza kojom se otvara, kako se, očekuje Končareva obnova hotela, podizanje na razinu četiri zvjezdice s ciljem rada tijekom cijele godine, što je važno i lokalnoj zajednici i radnicima. Okrenutost tvrtke posebno skandinavskom tržištu potvrdio nam je novi šef Uprave Hotela Medena, sin Danka Končara Nenad Končar, koji je uz podršku države u lipnju ove godine prvi put ušao u Upravu trogirske kompanije. Iako su to popratila propitivanja o eventualnom sukobu interesa kao potencijalnog strateškog ulagača, pokazuje se to potezom koji stvari pomiče s mrtve točke. Dolaskom Končara na čelo Uprave potom su praktički odmah, u srpnju, regulirane i porezne obveze tvrtke koje su nastale u međuvremenu.

Tako je sklopljen upravni ugovor o njihovu namirenju između Hotela Medena i Porezne uprave. Za te obveze doznajemo tek još i to da su znatnijeg iznosa. Nastale su tijekom predstečaja, a bile su velika kočnica za sklapanje nagodbe. Skori novi početak poklapa se i s rekordnim brojkama vezanim uz doček Nove godine. U hotelu Medena boravit će 1300 gostiju, što je potpuna popunjenost kapaciteta, i rekord koji nije zabilježen u posljednja dva desetljeća. No, razlog je u odabiru zabavljača u najluđoj noći: tamo su se odlučili za glazbeni odabir koji navodno ni samom Nenadu Končaru nije po ukusu, ali turiste masovno privlači. Nastupit će, naime, Mate Bulić i Dražen Zečić, što se već pokazalo kao pun pogodak. Uostalom, takva je i cijela sezona, koja je 15 posto bolja od prošle. Nenad Končar nam je potvrdio da će gubitak u ovoj godini znatno srezati, na najviše tri milijuna kuna, te da iduću očekuje pozitivnu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close