Ministarstvo turizma sufinancira 165 bazena za privatne iznajmljivače

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2015. u 11:10
Foto: Thinkstock

Ministarstvo turizma ove će godine sa 6,6 milijuna kuna sufinancirati izgradnju i opremanje 165 bazena za privatne iznajmljivače, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva.

Ministarstvo turizma ove će godine sa 6,6 milijuna kuna sufinancirati izgradnju i opremanje 165 bazena za privatne iznajmljivače, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva.

Na natječaj u sklopu dijela programa "Konkurentnost turističkog gospodarstva", za dodjelu sredstava za sufinanciranje bazena za privatne iznajmljivače, pristiglo je 268 prijava, a na mrežnim stranicama Ministarstva objavljeni su njegovi rezultati. Ove je godine po prvi puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju), navodi se u priopćenju.

"U skladu s programom Hrvatska 365, čiji je cilj produljenje sezone, Ministarstvo turizma i na ovaj način pomaže privatnim iznajmljivačima da produlje turističku sezonu u svojim objektima. Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duža, nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima. Vjerujemo da će do 2020, godine biti izgrađeno i više od tisuću bazena, čime će Hrvatska postati konkurentnija i kvalitetnija turistička destinacija" izjavio je ministra turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo turizma putem mjere A4 ovoga programa sufinancira objekte u domaćinstvu (soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu) za izgradnju i opremanje isključivo novih bazena, minimalne vodene tlocrtne površine 30 četvornih metara za vanjske bazene i minimalne vodene tlocrtne površine 20 četvornih metara za unutarnje bazene (unutar čvrstih objekata), uz uvjet da uz planirani bazen podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno 3 sobe (odnosno 6 stalnih kreveta) ili 4 smještajne jedinice (odnosno 12 gostiju) u kampu. Podnositelj zahtjeva mora imati registraciju "Objekta u domaćinstvu" do dana podnošenja prijave, kategorije 3 ili više zvjezdica te podmirene sve obveze – boravišnu pristojbu i turističku članarinu. Izgradnja i opremanje bazena sufinancira se sa 40.000 kuna po bazenu.

Ukupno je do sada sufinancirana izgradnja 238 bazena. Pritom su u 2013. godini putem programa "1000 bazena za hrvatski turizam" dodijeljena sredstva za ukupno 49 bazena. Te godine na natječaj su se mogla javljati samo trgovačka društva (d.o.o.) i obrti.

Prošle godine, sufinanciranje izgradnje bazena provodilo se u sklopu paketa mjera, odnosno programa Konkurentnost turističkog gospodarstva te je ukupno odobreno 169 bazena za privatne iznajmljivače i još 20 bazena kroz druge mjere za d.o.o. i obrte.

Komentirajte prvi

New Report

Close