Ministarstvo potvrdilo: Na policama trgovina prodaju se jaja sa zabranjenim antibiotikom

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2017. u 09:43
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Taj preparat, kažu u Ministarstvu, nema propisane maksimalno dopuštene količine u jajima, ali se u nesiličarskoj proizvodnji uopće ne bi smio upotrebljavati.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je kako je utvrđeno da jaja koja su distribuirana na šest mjesta sadrže enrofloksacin. Riječ je o antibiotiku kojim koke nesilice ne smiju biti tretirane. Iako je antibiotik izoliran u jajima u niskim količinama i kao takav nije štetan za zdravlje, to ne umanjuje činjenicu da se na taj način bakterije u našem organizmu navikavaju na antibiotik i postaju rezistentne. Zbog cijelog slučaja nadležni inspektor vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedopuštenog preparata.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su Jutarnjem listu ovaj slučaj te rekli kako nije bilo potrebe da se o njemu obavijesti javnost.

– Prema rezultatima procjene rizika, konzumacija spornih proizvoda nije predstavljala rizik za potrošače, proizvodi zadržani u skladištu pušteni su u promet, a razloga za obavještavanje javnosti u ovom slučaju nije bilo – kažu u Ministarstvu.

Objasnili su kako su 12. prosinca prošle godine uzorkovana jaja u objektu farme tvrtke GENO u Zaprešiću. Utvrdili su da se u jajima nalazi određena količina enrofloksacina. Taj preparat, kažu u Ministarstvu, nema propisane maksimalno dopuštene količine u jajima, ali se u nesiličarskoj proizvodnji uopće ne bi smio upotrebljavati. O slučaju je Veterinarska inspekcija obavijestila hrvatski RASFF, odnosno obavijest poslala Sanitarnoj inspekciji na daljnje postupanje. Nalazi uzorkovanih jaja stigli su 20. siječnja, a s obzirom na to da se radilo o monitoringu, proizvod je dotad bio u optjecaju. Istodobno s hitnom obavijesti Sanitarnoj inspekciji, od Hrvatske agencije za hranu zatražena je inicijalna procjena rizika.

Komentirajte prvi

New Report

Close