Uskoro natječaj za ključni strateški dokument, evo što se za 1,5 milijun kuna traži od autora

Autor: Marija Crnjak , 24. studeni 2020. u 12:50
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Iako pozdravljaju odluku Vlade da za izradu strategije raspiše transparentan natječaj, izvori Poslovnog dnevnika smatraju da je turizam gospodarska djelatnost a ne znanost, te ne vide potrebu za tolikim angažmanom znanstvenika u izradi strategije.

Ministarstvo turizma i sporta zbunilo je ovih dana stručnu zajednicu, uvođenjem znanstvenog pristupa u proces izrade nove strategije hrvatskog turizma. Naime, kako stoji u Nacrtu dokumentacije za budući natječaj, u odabiru autora strategije turizma Ministarstvo turizma između ostalog će bodovati broj objavljenih stručnih i znanstvenih radova u stručnim i znanstvenim časopisima, što nosi 10 od ukupno 100 bodova na natječaju.

Iako pozdravljaju odluku Vlade da za izradu strategije raspiše transparentan natječaj, izvori Poslovnog dnevnika smatraju da je turizam gospodarska djelatnost a ne znanost, te ne vide potrebu za tolikim angažmanom znanstvenika u izradi strategije. Također, boje se da bi zbog predviđenog načina bodovanja prednost u natječaju mogla imati znanstvena zajednica, pred stručnjacima iza kojih su brojne reference u strateškom planiranju u turizmu.

Iz Ministarstva pak poručuju da će svi na natječaju imati jednak tretman, ali i da im je uz reference važno da strategija ima dobru stručnu podlogu i metodologiju.

Također, pojašnjavaju da su spremni na argumentiranu raspravu sa zainteresiranom javnošću, što i jest cilj ovog procesa Prethodnog savjetovanja o nacrtu natječaja, objavljenog 13. studenog u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Primjedbe se zaprimaju do kraja današnjeg dana, a bodovanje znanstvenih radova bit će glavna primjedba u ovom savjetovanju, doznaje Poslovni dnevnik.

10 bodova

na natječaju za izradu turističke strategije donosi objava u stručnim i znanstvenim časopisima

Naši izvori iz Ministarstva ističu da se radi se o strategiji sa znanstvenim pristupom, jer su im, osim cijene koja nosi maksimalnih 30 bodova, jednako važni broj projekata kao i stručnost i metodologija rada.

“Cilj nam je bio vrlo detaljno i transparentno postaviti kriterije, kako bismo imali što transparentniji proces odabira. Kad ne bi imali navedene kriterije kojima tražimo stručnost i metodologiju, na natječaju bi nam se mogao pojaviti ponuditelj koji ima hrpu projekata i dobru cijenu, no ne i potrebno iskustvo i znanja o hrvatskom turizmu i metodologiji i organizaciji rada, i onda bi mogli završiti tako da sami radimo ono što smo platili drugima. To smo željeli izbjeći”, ističe naš izvor iz Ministarstva turizma, te dodaje da je cilj pronaći kvalitetne autore i dobiti primijeniv dokument strategije i plana.

Za njih nema govora o tome da bi znanstvena zajednica mogla imati prednost u natječaju, jer nitko ne priječi stvaranje zajednice ponuditelja i podugovaranje, tako da svaki gospodarski subjekt u svoj tim može angažirati stručnjake koji imaju objavljene stručne i znanstvene radove.

Nakon što zaprime primjedbe i prijedloge, Ministarstvo će na EOJN objaviti izvješće o savjetovanju, nakon čega oko sredine prosinca ide objava samog natječaja, s konačno definiranim kriterijima.

Zasad, kriteriji su ovakvi: gospodarski subjekti na natječaju moraju dokazati da raspolažu sa sedam ključnih stručnjaka. Glavni je stručnjak za strateško planiranje i upravljanje u turizmu, koji je voditelj projektnog tima, a tim  još čine stručnjak za gospodarske aspekte razvoja turizma i planiranje turističkih investicija, stručnjak za marketing, stručnjak za socio-kulturne aspekte razvoja turizma, stručnjak za održivi razvoj turizma, stručnjak za napredne tehnologije i inovacije te stručnjak za regionalni razvoj.

Kriteriji za ocjenu ponuda su profesionalno iskustvo stručnjaka koje nosi ukupno 40 bodova, cijena nosi 30 bodova, a organizacija i metodologija rada preostalih 30 bodova. Pritom se za reference, odnosno broj projekata može dobiti najviše 4-5 bodova po stručnjaku, a za objavu jednog ili više radova u znanstvenom ili stručnom časopisu dobiva se još 2 boda. Od navedenih 7 stručnjaka, znanstveni radovi ne boduju se samo za dva stručnjak, marketingaša i stručnjaka za tehnologije i inovacije.

Njihov je zadatak za početak napraviti dokumente u skladu s Nacionalnom razvojnim strategijom te EU politikama vezanim uz turizam. Natječaj, čija je procijenjena vrijednost 1,5 milijun kuna, pokriva izradu dva osnovna dokumenta, Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma do 2027. godine. Usto treba definirati dodirne točke turizma i drugih sektora te preporuke za korištenje EU fondova, i to su još dva dokumenta. MINTS osim toga planira i paralelnu izradu Strateške procjene utjecaja na okoliš, no to nije predmet ove nabave. Dokument Strategije mora biti napisan na najmanje 50, a najviše 80 stranica, a Nacionalni plan na najviše 100 stranica.

Inače, ovo je prvi put da se raspisuje natječaj za izradu strategije turizma. Izrada prve Strategije razvoja hrvatskog turizma 2014-2020. koja je usvojena u Saboru povjerena je Institutu za turizam bez prethodnog natječaja. Kako se pokazalo, najspornija je bila njena provedba, uz spore procese donošenja akcijskih planova, slabe mehanizme kontrole provedbe, suradnje između različitih resora i različitih razina uprave. Usto, Strategija je bila i slab alat za korištenje EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close