Ministar Marić postavio tranzicijske uprave u sedam strateških poduzeća

Autor: Marija Brnić , 08. siječanj 2017. u 22:01
Ministar državne imovine Goran Marić/Patrik Macek/PIX

Spora procedura kadroviranja po javnim poduzećima prebacuje i ozbiljnije poslovno planiranje tek za narednu 2018. godinu.

Prvi val smjena menadžerskih kadrova u strateški važnim državnim poduzećima pokrenut je prošli tjedan iz Banskih dvora, a obuhvatio je sedam tvrtki i pravnih osoba. Novi menadžeri u njima biti će angažirani pola godine, sa zadaćom održavanja hladnog pogona do postavljanja novih kadrova.

U HBOR-u posao predsjednika uprave preuzet će tako Tamara Perko, koja je karijeru dosad gradila u Zagrebačkoj banci u sektoru specijaliziranog financiranja, a na toj poziciji zamijenit će Dušana Tomaševića. Hrvatsku lutriju će umjesto Danijela Ferića idućih pola godine voditi Mario Musa, koji se time vraća u Lutriju u kojoj je već bio direktor prodaje, a stiže iz HŽ-a, odnosno Pružnih građevina u kojima je trenutno na poziciji direktora. U Narodnim novinama umjesto Svebora Mariona upravljanje preuzima Branimir Gudelj, dok u Hrvatskoj pošti opozvanog Josipa Udiljaka nasljeđuje Ivan Čulo, koji je u toj državnoj tvrtki već bio angažiran na nižoj menadžerskoj poziciji. APIS IT od Lovre Mateše preuzet će novi predsjednik uprave Vlado Rendulić, pravnik koji je dosad bio direktor u Pleter-uslugama, a poznat je i kao jedan od pomoćnika haškog obrambenog tima Mladena Markača.

Jedini menadžer koji je zasad dobio privremeno poduljenje mandata je Mate Botica u tvrtki Odašiljači i veze, dok je jedini od sedam novopostavljenih čelnika već prošao postupak javnog natječaja Mirko Volarević, koji preuzima vođenje CERP-a, nasljednika nekadašnjeg HFP-a u kojemu su svi financijski i pravni repovi, te uglavnom problematični dio državnog porfelja.

Od ustrojavanja CERP je kao v.d. ravnatelja vodio Milan Dejanović, a prije raspada prethodne Vlade, tadašnji DUUDI na čelu s Tomislavom Bobanom, proveo je brzi natječaj za poziciju ravnatelja CERP-a na kojemu je odabran Volarević, ali nedovoljno brzo da ga se i potvrdi za tu poziciju. Prema odredbama uredbe o kriterijima za izbor menadžera u strateškim tvrtkama usvojene prije mjesec i pol Volarević će morati još jednom proći postupak odabira, jer ranije otvoreni natječaji su proglašeni ništavnima. Prije ovog kruga smijenjen je šef LNG Hrvatska, koji umjesto Mladena Antunovića sada vodi Antun Kranjčec, dugogodišnji menadžer iz Plinacroa.

Naznake su i da će uslijediti promjene na čelu Hrvatske poštanske banke, gdje se čeka potvrda HNB-a za nova dva predstavnika države u nadzornom odboru Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta Zagreb i Marijane Vuraić Kudeljan, zamjenice ravnatelja Porezne uprave. Kakva će, pak, biti daljnja politika odabira menadžerske strukture u državnim kompanijama i institucijama, informacija zasad nema niti na kapaljku. Za očekivati je da će se na idućim sjednicama Vlade usvajati nova rješenja za liderske pozicije u državnim tvrtkama, no neovisno o tomu hoće li tranzicijske uprave dobiti sva ili samo dio državnih tvrtki, za realizaciju najave ministra državne imovine Gorana Marića o dizanju razine profesionalnosti u upravljanju tim tvrtkama, već sada bi se trebalo raditi na usvajanju novih strožih kriterija koje kandidati moraju zadovoljiti na budućim natječajima.

Njihovim kašnjenjem lančano će se odgoditi proceduralni tijek postupaka, a time i uspostavu sustavne politike upravljanja, što u konačnici prebacuje i ozbiljnije poslovno planiranje tek za narednu 2018. Zasad, inače, kandidate za upravljačke funkcije predlaže ministar Goran Marić, uz odobrenje resornih ministarstava, a zanimljivo je i da u Povjerenstvu za upravljanje strateškim poduzećima sjede samo ministri iz redova HDZ-a, ne i Mosta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close