Ministar Marić otkrio dobru vijest o europskom novcu koji nam stiže: Odlično smo to ispregovarali

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2021. u 12:53
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić je uoči današnje sjednice vlade govorio o planu za sredstva oporavak koji je poslan.

“Radi se i odvija se jedna intenzivna komunikacija, do sada je odrađeno 45 sastanaka i uključeni su svi resori u pripremi tog dokumenta. Kao i za sve zemlje i za Hrvatsku je obveza poslati finalnu verziju dokumenta do kraja četvrtog mjeseca”, rekao je Marić.

“Nakon toga ide proces evaluacije dokumenta od Europske komisije, i Vijeće treba reći nešto na tom tragu i onda sukladno tome će biti odobreni programi za sve ono što će unutra pisati”, dodao je Marić.

U samom proračunu, podsjeća, veliku većinu tih sredstava još nemamo i nećemo ih planirati. Međutim, dodaje, možemo računati prema zadnjim informacijama koje imamo na 13 posto predujma za prvu godinu korištenja, za 2021. – od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava, prenosi HRT.

“Ono što je najvažnije, dokument je važan sam po sebi, ali još je važnija njegova implementacija. Najveći dio su bespovratna sredstva i mislim da smo odlično to ispregovarali i da imamo iznadprosječni udio bespovratnih sredstava. Najveći dio, tih 6 milijardi je u Fondu za oporavak i otpornost. Opaska Komisije nije samo prema Hrvatskoj, nego prema svim zemljama da se mora ravnomjernije usklađivati odnos između investicija i strukturnih reformi koje su vezane za oporavak. Zajmove koristimo ukoliko bude potrebe, naravno da je fokus na bespovratnim sredstvima”, rekao je ministar financija uoči vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close