Ministar Marić Crkvi naplaćuje porez na dobit

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2017. u 14:32
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Država je još krajem 2014. godine donijela zakon po kojemu se sve udruge koje se bave nekom gospodarskom djelatnošću, poput sportskih klubova ili vjerskih zajednica moraju prijaviti u registar obveznika poreza na dobit.

Zbunjenost, šok, pa i panika. Tako bi se ukratko mogla opisati reakcija u Crkvi nakon što su ih iz Porezne uprave obavijestili da su do 31. siječnja trebali predati zahtjev za plaćanje paušalnog poreza na dobit. Čak i ljutnja, osobito kod onih 70-ak crkvenih ekonoma, s kojima je u zgradi Hrvatske biskupske konferencije baš toga 31. siječnja organiziran sastanak s pet-šest djelatnika Porezne uprave na čelu s ravnateljem Zdravkom Zrinušićem.

Ljudi iz Porezne uprave bili su više nego korektni i sve su nam htjeli objasniti, vidi se da žele izaći ususret, ali smo ostali šokirani, jer nismo do toga dana imali pojma da ulazimo u sustav poreza za dobit – rekao je za Večernji list jedan od sudionika sastanka s crkvene strane.

Država je još krajem 2014. godine donijela zakon po kojemu se sve udruge koje se bave nekom gospodarskom djelatnošću, poput sportskih klubova ili vjerskih zajednica moraju prijaviti u registar obveznika poreza na dobit i početi plaćati porez na dio prihoda koji ostvaruju u neprofitnim poslovima, primjerice najmu prostora, prodaji pića, organizaciji seminara i slično. Malo je službenih informacija kako su se neprofitne udruge snašle i jesu li poštovale nove računovodstvene i porezne obveze, no ove im je godine Vlada izašla u susret tako što im je omogućila da prijeđu na paušalno plaćanje poreza na dobit.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ispravno.

thx, cini se da ce i tu malo špina bit reducirana ubuduce.konacno
maske padaju na sve strane.nema potrebe laprdati. 🙂


koliko crkva dobiva novaca godisnje iz djepova naroda kroz proracun?

Proporcionalno kao i sve vjerske zajednice u RH, odi se malo informiraj što piše u zakonu prije nego nastaviš laprdati po forumima.

koliko crkva dobiva novaca godisnje iz djepova naroda kroz proracun?

New Report

Close