Ministar Horvat otišao u Finsku po obećani ‘offset’

Autor: Darko Bičak , 28. kolovoz 2019. u 13:53
Oklopnjaci Patria danas su udarna snaga HV-a/Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je od finske Patrije kupila 126 borbenih oklopnih vozila za 180 mil. eura, a dio poslova je izveden u Đuro Đakoviću u S. Brodu.

Iako je ugovor finske Patrije i hrvatske Vlade o nabavci 126 borbenih oklopnih vozila (BOV) AMW 8×8 potpisan još davne 2007., a u međuvremenu i realiziran, do danas nisu poznati svi detalji oko ispunjenja offset obveza iz tog ugovora.

Naime, radilo se o nabavci vrijednoj 180 milijuna eura, a Patria se obvezala na neki oblik offseta u vrijednosti 150 posto ugovora. 

Indirektni offset
No, u više navrata se moglo čuti da Finci svoju obvezu iz ugovora nisu izvršili. Zbog toga je jučer put Finske, posredno i Norveške koja je isporučila borbene stanice za Patrije, otišao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kako su objavili iz samog ministarstva, na poziv predstavnika tvrtke Kongsberg te će tom prigodom obići pogone Patria Aviation Oy, AIM Norway AS te Kongsberg Gruppen ASA. 

"Ministar će razgovarati i o načinima ispunjenja obaveza iz offset ugovora, o budućoj suradnji te o prisustvu Patrije i Kongsberga na hrvatskom tržištu, što bi uključivalo neki oblik strateškog partnerstva, prijenosa znanja i tehnologija", šturo su objavili iz Ministarstva. Problem predstavlja činjenica da je EU zabranio, ali nakon potpisivanja ugovor, tzv. indirektni offset, odnosno onaj koji se odnosi na gospodarsku suradnju, no i dalje dopušta vojnu suradnju i vojne kompenzacije. Iz MINGO-a su nedavno potvrdili da je direktni offset završen u cijelosti, a indirektni se još provodi. 

Interes za ZTC
Prema neslužbenim podacima, po tom pitanju je napravljeno jako malo, a mediji su pisali da indirektni offset nije ni zaživio. Između redaka se moglo pročitati da je finska tvrtka Wärtsilä s riječkim 3. majem – Motori i dizalice ugovorila posao isporuke brodskih motora.  Lani se saznalo i da je potpisan sporazum između Patrije i zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković (IRB) o financiranju obuke hrvatskih znanstvenika u Madridu te osnivanju suvremenog laboratorija za istraživanje raka dojke i prostate u Zagrebu, a što je također proknjiženo kao offset. 

Prije koji mjesec objavljeno je da je Patria zainteresirana za suradnju ili čak i preuzimanje Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici (ZTC), a gdje bi osnovali Centar za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera. Patria takvu djelatnost već ima u Finskoj gdje održava američke lovce F-18 za finsko zrakoplovstvo te helikoptere Black Hawk za Šveđane, a vjerojatno ima licence i za Kiowe.

Komentirajte prvi

New Report

Close