Milanović: Dijete je rođeno, imalo je svoj put, ali je postalo devijantno

Autor: Poslovni.hr/H , 29. srpanj 2015. u 10:24
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na zahtjev Vlade predsjednik Sabora sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj se odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Hrvatski sabor u srijedu je počeo izvanredno zasjedanje na kojemu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a takav Vladin zaključak predstavlja premijer Zoran Milanović, koji je zastupnicima poručio kako se u arbitražnom postupku dogodila takva greška zbog koje se on ne može nastaviti.

"Dogodila se takva greška u postupku nakon koje se postupak ne može nastaviti. Što da radimo, moramo van", istaknuo je Milanović.

"Problem nije u ugovoru, problem je u ljudima, ljudi su iznevjerili povjerenje. Ovdje se radilo o izboru između manje ili više nepovoljne opcije, ali to je sada iza nas. Nema povratka na staro, dogodilo se ono što se zove mistrial. Tog trena postupak je gotov. Oni koji su u tome sudjelovali su to i priznali. Što da radimo? Moramo van", naveo je te dodao da je Hrvatska igrala po pravilima. 

"Dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put, i u jednom trenutku je postalo jako devijantno", slikovito se Milanović izrazio o arbitraži.

Vlada je u utorak s telefonske sjednice Saboru uputila prijedlog zaključka po kojemu će parlament obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Slovenije.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Sve parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže, što je potvrđeno u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev za srijedu i četvrtak, Sabor raspravlja o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži.

Komentirajte prvi

New Report

Close