Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2012. u 14:16
PIX

Milanović je odgovorio kako problem te rafinerije nije od jučer, napomenuvši kako rafinerija ide u remont, da dva mjeseca neće raditi, te da će se u tom vremenu obaviti dodatna mjerenja.

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskog Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine. Boru Grubišića je u saborskom aktualnom prijepodnevu zanimalo što je Vlada poduzela, poduzima i kani poduzeti kako bi spriječila "ekološku agresiju iz Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu".

Milanović je odgovorio kako problem te rafinerije nije od jučer, napomenuvši kako rafinerija ide u remont, da dva mjeseca neće raditi, te da će se u tom vremenu obaviti dodatna mjerenja kako bi se utvrdilo ima li po pitanju stvarne zagađenosti na području Slavonskog Broda i krivice s hrvatske strane. "S te strane ćemo vršiti pritisak na vlasti susjedne države koja je nažalost vrlo komplicirano uređena i često ni ne znate s kim da razgovarate", poručio je premijer. Naglasio je kako u Vladi imaju pregovaračke instrumente prema BiH, s obzirom da je u interesu i Hrvatske i BiH zaštititi se od zagađenja, a HDSSB-ovog zastupnika, ne želeći ga optuživati ni za što, pozvao je da se od problema onečišćenja ne radi demagoška predstava.

"Doduše, trebalo je čekati da se građani iziritirani prvo sami organiziraju, pa da tek onda mi političari na to reagiramo", kazao je Milanović. Istaknuo je kako Vlada ne može vaninistitucionalno djelovati na susjednu državu, ali da može, što i čini, raditi legitimne pritiske. "Radimo sve što je u našoj moći, zaista, sve ono što je radila prethodna vlada i sve što je realno moguće, a rješenje nije moguće preko noći. Problem je i što BiH nije EU i zato plediram najiskrenije za što brže usklađivanje i BiH i Srbije s europskim standardima, i članstvo u EU ako je moguće, jer je to i nama jamstvo da imamo susjede koji igraju po našim standardima", rekao je Milanović.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je kako hrvatski građani mogu biti sigurni da je hrana koja dolazi na hrvatsko tržište iz susjednih zemalja, pa i iz BIH, zdravstveno ispravna i sigurna. "Granične veterinarske inspekcije su odgovorne, kvalitetne i transparentne i naši grašđani mogu biti sigurni da je hrana koja dolazi na tržište RH iz susjednih zemalja zdravstveno ispravna i sigurna", rekao je ministar.

Izvijestio je da je u ovoj godini Hrvatska izvezla hrane i prehrambenih proizvoda u vrijednosti oko 1,1 milijardi kuna, a uvezla 1,8 milijardi kuna. Što se tiče tržišta CEFTA-e, izvezla je 515 milijuna eura, a uvezla 206 milijuna eura, dok je u BiH izvezla hrane vrijedne 350 milijuna eura, a uvezla 101 milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close