Milan Bandić vraća se u Remetinec

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2015. u 15:49
Foto: Željko Hladika / Pixsell

“Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru”.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća se u Remetinec, jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio zahtjev Uskoka da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog i Bandiću odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna. "Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru", kazala je Krizman.

Sat i pol od početka ročišta na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec odlučio o zahtjevu tužiteljstva sa suda su najprije izašli Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, ali bez svoj klijenta. Novinarima nisu željeli davati izjave, a pitanje vraća li se Bandić u Remetinec Hanžeković je tek klimnuo glavom.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Zahtjev za povratkom u Remetinec Uskok je u utorak prijepodne potkrijepio sumnjama da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku "u dva navrata zatražio da promijeni iskaz" kao i da "potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti". Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Stoga su zatražili da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna, jer je "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo".

Komentari (16)
Pogledajte sve

@Geenday

Točno tako.
Žalosno je što se ja uopće moram ulaziti u nekakve političke rasprave.

Jer kao građanin vidim da sustav ne funkcionira.

Evo ja ću se ispričati svim članovima HDZ-a.
Ne mislim da su svi članovi HDZ-a pripadnici zločinačke organizacije.

Stvar je u tome da bi oni u svojim redovima, oni koji rade na štetu hrvatskog naroda trebali baciti u zatvor.

A ne ukazivati na one druge.

To se odnosi i na druge stranke.

Jedino na taj način možemo izgraditi društvo koji će se brinuti o potrebama svojih građana bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili marsovsku pripadnost.

Ljepše, sretnije i bogatije društvo na svim poljima.

I tome treba težiti.

A ljudima, ulagaćima i poduzetnicima osigurati iste tržišne uvjete za obavljanja posla i svog privatnog života bez utjecaja politike.

Twix&Fefer
jedan se orijentirao na uzrok problema a drugi na rješenje problema.
Tek kad to objedinimo, ili ti kad odvojimo zito/kukolj a u slucaju da se onaj mali smradac od kukolja i provuce kroz sito bude procesuiran i prikladno kaznjen itd., tek onda ce nam biti bolje drustveno i politicko uredjenje.
Do tada…polemika polemika od koje glava boli.Normalno da je problem u Bandiću i svim ostalim bandićima.

I svima onima koji kradu i misle da se mogu jeftino izvući.

Kad svaki dužnosnik dobije 30-40 godina zatvora, i on i njegova obitelj mora vratiti što je ukradeno i dalje će se događati, što se događa.

Znači "Zločin i kazna".

S time da mi nemamo problema s brojem zločina.

Kažnjavanjem istih imamo.

Ti LOpovi nemaju ni morala, ni savjesti.

Znači represija je jedini način da prestanu krasti.

Da je represija rijesenje onda bi Sjeverna Koreja i Kuba bile najbogatije zemlje na svijetu jer tamo ima najvise represije.

Rijesenje je da prestanete birati ljude koji vam obecavaju kako cete zivjeti dobro sa malo ili nimalo rada. To je nemoguce.

Bandic je pobjedjivao na izborima u Zagrebu 4 ili 5 puta obecavajuci ljudima "besplatne" stvari.

Problem je u ljudima koji biraju Bandica i slicne. Bez njih Bandic nikada ne bi dobio priliku da nesto ukrade.
[/quote]

@ Twixer

Ti očito ne živiš u Hrvatskoj.

Pa Bandića i biraju oni koji se bogate na osnovu sustava koji su napravili.

Znači bez rada, znanja i konkurencije.

Da biraju nekog drugog ne bi mogli egzistirati.

A ovo s represijom stvarno ne kužim.

Koliko znam i u Americi tko krade, tko je korumpiran, tko pronevjeri novac ide u zatvor.

Molim te koji političar koji je optužen za nešto, ostane u Velikoj Britaniji ili Americi na nekakvoj dužnosti?

A da ne kažem da nitko uopće nije osuđen za pljačku Hrvatske.

Da nekoliko njih dobije 30-40 godina strogog zatvora bez mogućnosti pomilovanja, plus oni kojima su pogodovali, brzo bi došlo do poboljšanja.
Stvarno impresivna lista izabranih lidera: Sanader, Bandic, Meske, Milanovic, Lignja, Kerum, Cacic, Linic, Cehok, Merzel, Jambo….

Samo jedan iz HDZ-a ?

Prije je bilo puno gore u Hrvatskoj , kada je netko htio imati svoju stranku Udba bi ga ucmekala.

[/quote]
nema niti jednoga iz HDZ-a, doktor je izbačen, HDZ je čist kao suza, svi ostali imaju predstavnika
[/quote]

Osim Sanadera, koga je sve HDZ izbacio zbog pljačke Hrvatske?
[/quote]
Jadranku Kosor

New Report

Close