Michelin u Zagrebu održao prvu radionicu za chefove izvan Pariza

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2023. u 10:56
Domaćin radionice bio je restoran Dubravkin put/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Talijanski majstor kuhinje Riccardo Gaspari sa zagrebačkim nositeljima svjetski poznatih ‘zvjezdica’.

Prva Masterclass radionica globalnog gastro vodiča Michelin izvan Francuske i prva takva u svijetu održana je jučer u Zagrebu. Okupila je 15-ak zagrebačkih chefova čiji restorani nose zvjezdice i druge oznake tog vodiča.

Radionicu je vodio ugledni chef Riccardo Gaspari, vlasnik restorana SanBrite iz talijanske Cortine di Ampezzo, koji nosi Michelinovu zvjezdicu od 2020., a od nedavno i zelenu zvjezdicu za održivost u gastronomiji, što je bila i jedna od glavnih tema na radionici.

“Radujemo se što smo u Zagrebu, i vjerujem da će radionica svima biti korisna, posebice za daljnji razvoj gastro ponude u Zagrebu. Za to ima i dosta potencijala, a puno je i posla te je stoga i ovo dobra ideja gradske turističke zajednice”, kazao je na otvaranju radionice Gaspari.

Gastroturističke priče
Domaćin radionice bio je restoran Dubravkin put, a na radionicu su pozvani svi s nekom Michelinovom oznakom u Zagrebu. Pritom Noel i Zinfandel imaju crvenu i zelenu (za održivost). Za sve je radionica bila besplatna.

“Zahvalna sam svim chefovima koji su se odazvali na radionicu. Turistička zajednica Grada Zagreba godinama njeguje odnos s Michelinom i čast nam je što su za prvu ovakvu radionicu izvan Francuske i općenito u svijetu odabrali upravo Zagreb. S tim novim formatom planiraju ići i dalje”, naglasila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

“Gastroturističke ‘priče’ posebno su važne i dobro ‘utkane’ u ukupnu turističku ponudu neke destinacije, a gastronomija je i povezana s cijelim sektorom i kao takva zapravo je “ogledalo destinacije”.

Uz smještaj, svako putovanje podrazumijeva ponudu restorana i svi turisti i putnici prvo traže te dvije stvari. U tome oznake Michelina, kao najpoznatijeg svjetskog gastro vodiča, znače puno jer i olakšavaju potragu za dobrim restoranima i hranom, ali i nude određenu sigurnost, posebice onima koji prvi puta dolaze i ne poznaju neku destinaciju”, istaknula je Bienenfeld ocijenivši da se svima u Zagrebu s Michelin oznakama, kao i drugim restoranima u svijetu, povećava i vidljivost i prepoznatljivost. Za ovogodišnji turistički promet kazala je da se dobro odvija, da je rujan već sada bolji s dolascima i noćenjima turista nego 2019., a i od početka godine rezultati su odlični.

Povratak Australaca
“Od počeka ove godine do sredine rujna Zagreb je posjetilo oko 900 tisuća turista, koji su ostvarili 1,7 milijuna noćenja. To su u odnosu na isto razdoblje 2022. porasti od 22 i 15 posto.

U svemu tome na prvom mjestu po noćenjima su turisti iz SAD-a, a primjetan je i povratak turista s drugih dalekih tržišta, poput Australije. S obzirom na najave i zanimanja s tržišta, te poslovnu i ponudu Zagreba kao ‘city break’ destinacije te druge, vjerujemo u nastavak takvih trendova i do kraja godine”, zaključila je Bienenfeld.

Komentirajte prvi

New Report

Close