Meteorit pao na područje Dalmacije, kreće velika potraga

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2021. u 08:57
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine.

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa. Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvjesno da je meteor “preživio” pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom.

Kako su za Dalmacija danas objasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

– Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se “ugasi”. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se “tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao – pojasnili su u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

Komentirajte prvi

New Report

Close