Meritus ulaganjima zeleno svjetlo Hanfe za tzv. održive obveznice

Autor: Jadranka Dozan , 14. srpanj 2022. u 18:46
M+ Grupa izašla je na burzu 2019./MARIN TIRONI/PIXSELL

Prospektom je predviđen iznos do najviše 50 milijuna eura, a među uvjetima izdanja su i ciljevi vezani uz smanjenje stakleničkih plinova te udio žena u upravljačkim timovima

Iz Hanfe su dali zeleno svjetlo za prvo korporativno izdanje tzv. održivih obveznica (Sustainability-Linked Bonds, SLB) na hrvatskom tržištu, i to iznosa do najviše 50 milijuna eura.

Kako je priopćeno iz te državne agencije, Upravno vijeće Hanfe odobrilo je društvu Meritus ulaganja (M+ Grupa) prospekt za javnu ponudu obveznica u kojemu izdavatelj navodi da će ostvariti vlastite ciljeve uspješnosti povezane sa socijalnom i ekološkom održivosti poslovanja, u skladu s načelima koje je za SLB obveznice razvilo Međunarodno udruženja tržišta kapitala.

Uz ostalo, Prospektom je predviđeno da će u slučaju da do kraja 2024. ne postigne zacrtane vrijednosti vezane uz smanjenje emisija stakleničkih plinova (za najmanje 15 posto) i zastupljenost žena u upravljačkim timovima (minimalno 47 posto) M+ Grupa investitorima isplatiti za 0,75% veću kamatnu stopu od one koja će se početno utvrditi prilikom izdanja.

“Obveznice su namijenjene isključivo kvalificiranim ulagateljima koji imaju iskustva i znanja koja im omogućavaju razumijevanje rizika tog ulaganja. Uvjete i vrijeme javne ponude odredit će izdavatelj koji će poziv na upis obveznica objaviti na svojoj internetskoj stranici prije početka ponude”, ističu u Hanfi. Neposredno nakon izdanja obveznica, dodaju, izdavatelj će podnijeti zahtjev za njihovo uvrštenje na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Prilikom prve službene najave da razmatraju takvo izdanje, i to na pet godina, u Meritusu su kao maksimalni iznos nagovještavali 60 milijuna eura. A osim ishođenja potrebnih regulatornih suglasnosti, podcrtali su i kako je provedba te operacije “podložna prihvatljivim tržišnim uvjetima”. Inače, na putu da izdaju “održive” obveznice bili su i u CIAK grupi, no iz te su kompanije prije nešto više od mjesec dana objavili da zbog vanjskog okruženja i promijenjenih tržišnih uvjeta privremeno odgađaju planiranu transakciju, uključujući i ishođenje regulatornih suglasnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close