‘Mega suhi vez u Luci Ploče’ otvorio bi 300 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2015. u 12:40
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Mega suhi vez” zamišljen je kao jedan od najvećih uslužno-nautičkih kompleksa na Mediteranu za čuvanje…

Realizacija projekta “Mega suhi vez u luci Ploče”, predstavljenog u Narodnoj knjižnici, osigurala bi posao za oko 300 djelatnika raznih struka u špici sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Idejni začetnik projekta je pokojni inženjer Zdravko Srzentić, bivši gradski vijećnik, a istraživanje i projekciju obavio je Nenad Medak, član Upravnog vijeća Udruge “Lijepa naša” za Dubrovačko-neretvansku županiju.

“Mega suhi vez” zamišljen je kao jedan od najvećih uslužno-nautičkih kompleksa na Mediteranu za čuvanje, odnosno prezimljavanje i remont turističkih plovnih objekata.

Projekt je ujedno i solarna elektrana kapaciteta 1,5 MW dnevne proizvodnje. Ideja je nastala zbog činjenice da naša obala, kao najomiljenija europska destinacija nautičkoga turizma, na svojem južnom dijelu ima vrlo malo vezova u usporedbi sa srednjim i sjevernim Jadranom.

Projekt bi se realizirao na sadašnjoj lokaciji skladištenja antracita, glinice i ostalih sipkih tereta u pločanskoj luci, nakon što budu izmješteni na novi terminal za rasute terete.

Poticaj samozapošljavanju

Na prostoru od oko 100 tisuća četvornih metara uredilo bi se 80 tisuća kvadrata za otvoreni suhi vez, 12 tisuća za natkriveni, dok je ostatak prostora predviđen za prateće objekte. Morski vez za 200 plovnih objekata do 20 metara služio bi za dnevno privezivanje pri smjenama gostiju i čišćenju plovila, a predviđen je vez za 40 plovila dužine do 50 metara.

Na svim objektima predviđeno je postavljanje solarnih panela, uključujući i parkiralište, pa bi ukupna površina od 20 tisuća solarnih panela pokrivala potrebu za električnom energijom svih pratećih objekata, ostatka luke i dio potreba Ploča. Ukupno bi bilo oko 90 stalno zaposlenih djelatnika, u predsezoni i posezoni (travanj, svibanj, rujan, listopad) još 20, te dodatnih 30 djelatnika u sezoni (lipanj, srpanj, kolovoz).

Osim stalnih zaposlenja (visoka stručna sprema nautičkog, prometnog, strojarskog, ekonomskog, elektro, računovodstvenog smjera, strojari-mehaničari, bojadisari, drvodjelci, zavarivači, brodski električari, čistači, skladištari…), projekt nudi neograničeno samozapošljavanje preko malih poduzetničkih projekata i obiteljskih obrta, pa bi u špici sezone u kompleksu, uz samozapošljavanje, ukupno bilo oko 300 zaposlenih.

Svi bi profitirali

Objekti uslužne namjene ne moraju biti na prostoru luke, a oni na lučkom prostoru bili bi montažni. Uz već postojeći hotel u Pločama, predviđena je izgradnja još jednog hotela s 25 soba i pratećim sadržajima izvan lučkoga prostora, a za lučke korisnike. Medak je u projekciji odnosa ulaganja i prihoda, uz cijene 30 posto niže u odnosu na konkurenciju, istaknuo isplativost projekta.

Realizacijom ovoga projekta, istaknuo je, grad Ploče dobio bi vrijedan turistički pogon koji bi otvorio nova radna mjesta, Županija bi imala više nautičkih turista, povećao bi se promet autocestom i splitskim i dubrovačkim aerodromom, a dolina Neretve bi, osim poljoprivrednog i lučko-tranzitnog, postala i turističko-nautičko središte Dubrovačko-neretvanske županije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

LKPC – Podravka u malom

Gradi odmah Giga suhi vez to ce zaposliti 3000 ljudi.

New Report

Close