“Mediji jedva dočekali da se napadne Medicinski fakultet”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 15:58
Dekan Medicinskoga fakulteta Davor Miličić / PXL

Dekan Medicinskoga fakulteta smatra da su mediji “jedva dočekali da se napadne Medicinski fakultet” i da su šanse za kupovanje ispita na tome fakultetu vrlo male.

Dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademik Davor Miličić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu da će osumnjičeni za korupciju na tome fakultetu, ako za to budu i osuđeni, biti najstrože sankcionirani, najvjerojatnije i gubitkom radnoga mjesta, ali smatra da se po napisima u medijima stječe dojam kao da se namjerno želi narušiti ugled te akademske ustanove koja će proslaviti 95. obljetnicu.

Korupcija na Medicinskom fakultetu bila je jedna od tema jučerašnje sjednice sveučilišna Senata o kojoj je i danas bilo riječi na konferenciji za novinare na kojoj su rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček saželi i ostale teme spomenute sjednice. Rekavši da su mediji "jedva dočekali da se napadne Medicinski fakultet" te da "iglu u plastu sijena prikazuju kao vrh ledene sante", dekan Miličić ustvrdio je kako su šanse za kupovanje ispita na tome fakultetu vrlo male. Svoju tvrdnju potkrijepio je podatcima da se na Medicinski fakultet upisuju najbolji učenici, koji prolaze i provjeru prijamnoga ispita, čiju provedbu u potpunosti nadzire Centar za vanjsko vrednovanje u suradnji s Medicinskim fakultetom.

Podsjetio je i na anketu po kojoj bi čak 90 posto studenata koji su završili Medicinski fakultet ponovno studiralo na istome fakultetu kojemu su pak u toj anketi dali i prosječnu ocjenu vrlo dobar. Napomenuo je da nije imao nikakve informacije o korupciji na fakultetu, a na novinarsko pitanje kako je moguće da kao dekan to nije znao, Miličić je odgovorio da službeno nije dobio nikakvu informaciju te da zbog toga što radi i 16 sati dnevno nema kuloarske informacije. Istaknuo je da je fakultet učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a vezano je za spomenuti slučaj korupcije.

Na pitanje pak trebaju li se građani bojati da tijekom godina nije bilo puno onih koji su 'kupili ispit iz anatomije', Miličić je opetovao da su studenti Medicinskoga fakulteta dobro educirani pa građani doista nemaju razloga za strah zbog kvalitete liječnika u Hrvatskoj i dodao da će se u to moći uvjeriti i po ulasku Hrvatske u Europsku uniju kada će moći uspoređivati znanje i stručnost liječnika obrazovanih u Hrvatskoj s onim njihovih kolega iz drugih zemalja EU-a.

Novinare je zanimalo i stajalište dekana Miličića o bivšemu profesoru toga fakulteta Matku Marušiću. S tim u vezi, Miličić je izvijestio da je fakultet već prijavio profesora Marušića DORH-u zbog uznemirivanja javnosti lažnim informacijama. Podsjetio je i da su profesor Marušić i Medicinski fakultet vodili više sudskih procesa te da su neke od sudskih presuda negativne za profesora Marušića. U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkome Medicinskom fakultetu 10. listopada ove godine uhićeno je 12 hrvatskih državljana osumnjičenih da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, te zlouporabe položaja i ovlasti.

Protiv uhićenih podnesena je kaznena prijava USKOK-u, a sumnjiči ih se da su sudjelovali u trgovanju ispitima čija je cijena bila između 500 i dvije tisuće eura.
Sedam osoba, među kojima je i Hrvoje Lončar, sin Višnje Lončar, zamjenice glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, pušteni su da se brane sa slobode, a ostalih pet uhićenih, među kojima su profesor Zlatko Kelović, Lončarov otac Božo i ostali uhićeni djelatnici fakulteta provest će mjesec dana u zatvoru u Remetincu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad još ispitajte ovogodišnji prijemni na Medicini Zagreb, gdje će biti
vidljivo, da je oko 33 studenata brucoša Medicine ZG, upisano, netom nakon
roka za eventualne reklamacije prijemnog ispita…………….odjedanput su se samo stvorili na popisima……a otkud i zašto , nikome nije jasno, osim
možda onima, koji su izgurani sa 300-tog mjesta rang liste – naviše…..!

New Report

Close