Medak ustupio mjesto Jeleni Tabak: Zbog političara smo postali štetni za članstvo

Autor: Marija Crnjak , 20. siječanj 2021. u 22:00
Jelena Tabak preuzima vruć krumpir/PD

Medak odlazi jer se mora posvetiti svom biznisu, ali i zato što je razočaran jer nije uspio ispuniti zadane ciljeve.

Nakon što su prije dvije godine osnovali Nacionalnu udrugu ugostitelja, Marin Medak i Vedran Jakominić povukli su se iz predsjedništva u nadzorni odbor udruge.

Za novu predsjednicu Udruge, na skupštini udruge održanoj u Zadru proteklog vikenda izabrana je splitska ugostiteljica Jelena Tabak, a za zamjenika Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja. Navodno je ova promjena planirana još ranije prošle godine, trebala je biti provedena prije Božića, no okolnosti su malo otegnule proces.

‘Svježa krv’

Ugostitelji tvrde da smjena vodstva nema veze s njihovim međusobnim odnosima, Marin Medak pojasnio nam je jučer da odlazi jer se mora posvetiti vlastitom poslu i tvrtkama, ali i zato što je razočaran činjenicom da nije uspio ispuniti ciljeve zbog kojih je 2019. okupio struku. “

“Vedran i ja napravili smo jednu važnu stvar, ujedinili smo struku koja je dotad bila nevidljiva i razjedinjena, ujedinili smo brojna udruženja iz cijele zemlje i doveli ih za isti stol, da možemo pregovarati s vladom o temama koje su nam važne. Napravili smo nukleus mozgova i to je važan temelj koji ostavljamo novom vodstvu udruge, koja treba “svježu krv”, pojasnio nam je jučer Medak, kojem najviše smeta što su uloge vodstva udruge u proteklom razdoblju ispolitizirane.

Problemi oko kompenzacija ugostiteljima zbog zatvaranja i dvostrukih mjerila koja se primijenjuju u lockdownu Medaku su glavni trn u oku.

Medak

Nismo se htjeli baviti politikom, a političari su nas tako počeli tretirati. Struku koju zapostavljamo prežvakavanjem tema s političarima, a bez rezultata.

“Mi se tu nismo došli baviti politikom, a političari su nas tako počeli gledati i tretirati, i zbog toga smo postali štetni za članstvo, više ne radimo za struku koju zapostavljamo prežvakavanjem tema s političarima, a bez rezultata.

Puno je ciljeva zbog kojih smo se udružili prije ove pandemije, od teme vaučera do oporezivanja reprezentacije i napojnica, pa sve do PDV-a, podsjeća Medak kojem je prelila čašu odluka stožera o zabrani rada kafića i barova, dok se istodobno kava može prodavati na automatima i benzinskim crpkama.

Jelena Tabak, vlasnica konobe Dujkin dvor iz Splita preuzima vruć krumpir, a prvi cilj joj je isposlovati kod države potporu ugostiteljima koju su zatražili od Vlade ovog ponedjeljka, nakon šo se ispostavilo da mjera nadoknade fiksnih troškova zatvorenim kafićima nema smisla.

“Svjesni smo da ugostitelji u drugim zemljama rade pod još težim restrikcijama i ne tražimo kruha preko pogače, no trebamo konkretnu pomoć države da možemo na nogama dočekati početak sezone”, ispričala nam je jučer Jelena Tabak.

Traže 3% lanjskog prometa

Ugostitelji su naime u ponedjeljak bili kod ministra finacija Zdravka Marića od kojeg traže da se ugostiteljima isplati naknada u iznosu od 3 posto lanjskog prometa, kako bi imali snage pokrenuti posao jednom kad se lokali otvore.

Naime, za nadoknadu troškova za prosinac javio se tek mali broj ugostitelja jer im ta mjera malo znači kad ne rade, a procedure i za tu mjeru su spore.

“Dok god traju restrikcije, imamo pravo tražiti pomoć od države. Činjenica je da nismo radili puna 4 mjeseca, a kad smo radili to je bilo pod restrikcijama, s manjim prometom nego prije pandemije. U prvom lockdownu vlada je reagirala brzo i pravovremeno, očekujemo to i u ovom valu”, ističe Tabak, koja je prihvatila odgovornost vođenja udruge u teškim vremenima, nakon što se istaknula aktivnošću u Udruženju ugostitelja Split.

“Naši prethodnici su odradili ogroman dio posla i shvaća, da im je dosta i smatram da je odgovorno zamijeniti ih, iako ostajemo jedan tim. Da se poslužim terminima iz odbojke kojom sam se bavila, mi ostajemo jedan snažan tim, samo se izmijenjujemo na funkcijama, a ciljevi su jednaki”, zaključuje Tabak.

Komentirajte prvi

New Report

Close