Maslinari na sto muka: Cijena maslinovog ulja će otići u nebo

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2022. u 12:03
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Nadamo se da će biti dobra proizvodna godina, da će biti ploda, da će biti maslinovog ulja, znamo da će ono biti vrhunske kvalitete, ali će maslinarima sigurno značajno poskupiti sama proizvodna cijena maslinovog ulja.

Maslinari su na sto muka, umjetno gnojivo drastično je poskupjelo. – Zimsku gnojidbu već smo obavili, a sada čekamo kišu kako bi prije nje krenuli i u proljetnu gnojidbu kombiniranu umjetnim i stajskim gnojivom, kaže jedan od većih sjevernoistarskih maslinara Dražen Černeka iz Brnozi blizu Sovinjaka, te dodaje da su cijene umjetnog gnojiva otišle u nebesa. Lani je tona bila 3.000 kuna, a ove godine je 8.000 kuna.

Ima maslinara koji ove godine neće ni koristiti umjetna gnojiva, čije cijene snažno rastu, između ostalog i zbog poskupljenja prirodnog plina, ključne sirovine, već će sve prepustiti “prirodi”. No, oni koji se maslinarstvom bave profesionalno to si ne mogu dozvoliti jer upravo je pravilna proljetna gnojidba maslina kao i dugogodišnjih nasada maslinika, preduvjet povećanja njihovog uroda i kvaliteta plodova.

Poskupljenje umjetnog gnojiva neće se odraziti samo na maslinare, već i na sve druge proizvođače poljoprivrednih proizvoda od žitarica do krumpira i povrća, piše Glas Istre.

Rast svih imputa poljoprivrednim proizvođačima toliko je velik, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, da će samo oni poljoprivredni proizvođači koji imaju dobro organiziranu proizvodnju i poslovanje od početka do kraja zaokruženo, moći poslovati. Drugima koji nemaju mogućnost plasmana svoga proizvoda, znači da nemaju već brendirane proizvode i kupce, odnosno ne mogu postići neku malo bolju cijenu, bit će vrlo teško.

Ne samo da je zbog poskupljenja plina poskupilo umjetno gnojivo, nego je sada poskupio i plavi dizel, a poskupjela im je i električna energija.

– Prošle je godine zbog slabijeg uroda maslina bilo pitanje hoće li se povećati cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa je bilo rečeno da vjerojatno neće, i nije. Jer, poljoprivrednici znaju, jedne godine je urod malo veći, druge manji i nisu htjeli gubiti kupce podizanjem cijena. Međutim, mislim da će sada biti prisiljeni jer će se poskupljenja odraziti na sve poljoprivredne proizvode pa tako nije izolirano ni maslinarstvo. Nadamo se da će biti dobra proizvodna godina, da će biti ploda, da će biti maslinovog ulja, znamo da će ono biti vrhunske kvalitete, ali će maslinarima sigurno značajno poskupiti sama proizvodna cijena maslinovog ulja. Sada je prilika da se što više naših poljoprivrednih proizvođača okrene ekološkoj poljoprivredi i da koriste što manje umjetnih gnojiva, zaključio je Pinzan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

point, 26.03.2022. u 20:21

Ja maslinovo ulje plaćam između 40 i 50 kuna po litri. Ne znam kome ovi prodaju svoje po 100 i više kuna. Možda kao lijek?

To je ono iz Konzuma. Kakvo je i nije jeftino. I 100 kn je malo za domaće.

Ja maslinovo ulje plaćam između 40 i 50 kuna po litri. Ne znam kome ovi prodaju svoje po 100 i više kuna. Možda kao lijek?

New Report

Close