Markotić: Pojavila se treća mutirana varijanta virusa, o njemu se najmanje zna

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2021. u 11:32
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Cijeli stručni znanstveni svijet je zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa, rekla je Markotić.

O novom soju virusa govorila je Alemka Markotić: “Cijeli stručni znanstveni svijet je zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. Prvenstveno jer se brže širi, dokazala se i treća varijanta iz Brazila. Prvo se pojavila u Ujedinjenom Kraljevstvu, potom se pojavila varijanta u Južnoj Africi i najnovija u Brazilu o kojoj se najmanje zna. Pretpostavlja se da su to dodatne promjene i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom i odgovor antitijelima, a to može djelovati i na serološka testiranja.

Premalo se još zna. Zasad je sve na razini percepcije. Čini se da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, no pritiskom na zdravstveni sustav i povećanim brojem oboljelih, definitivno se povisuje smrtnost. Svi su se složili da situaciju treba ozbiljno pratiti i pojačati kapacitete testiranja i praćenja pojave jer je očito da se ovaj virus ne ponaša kao njegova braća, nego je očito sklon mutacijama. Mi na njega vršimo presiju i pokušavamo ga spriječiti, a on će tražiti načine da preživi. Moramo biti iznimno oprezni.

Treba vidjeti koliko utječe na promjene u kliničkoj slici, na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući, no trebat će to pratiti na većem broju. Sad smo s ovim novim varijntama na početku kao što smo bili prije godinu dana, kad nismo puno znali. Nadamo se da će postojeći mehanizmi biti dobri i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama. Sve je to istaknuto na razini Europske komisije.”

Komentirajte prvi

New Report

Close