‘Marićeve kazne’ stigle i na adrese zadarskih vlasnika većih restorana, teške su nekoliko stotina tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2022. u 09:53
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Najavljeno je kako je riječ tek o početku ‘porezne presije’ koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Marićev ‘porezni masakr ugostitelja’ ili ubiranje nezakonito stečenih prihoda od utajenog poreza? Nakon vijesti da su na adrese poznatih restorana u Zagrebu ovih dana stigle kazne od 500.000 do 4 milijuna kuna, o tome u strahu po Kalelargi razgovaraju i zadarski vlasnici većih restorana, jer je najavljeno kako je riječ tek o početku ‘porezne presije’ koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Kako Zadarski doznajemo od jednog zadarskog ugostitelja koji je inzistirao na anonimnosti (što zbog poreznih inspektora, što zbog nezamjeranja drugim kolegama ugostiteljima) – i na adrese zadarskih vlasnika većih restorana stigle su kazne teške nekoliko stotina tisuća kuna temeljem provedenih kontrola tzv. robno-materijalnog knjigovodstva.

”Ne bih komentirao imenom i prezimenom jer ne znam ni što mene čeka, ali prema onome što sam vidio ne znam je li to harač ili napokon uvođenje reda. Ako moj restoran radi šest milijuna kuna, a susjed do mene radi s većom terasom 2 milijuna, onda tu meni nešto ne štima. A radi bolje od mene liti! Onda je pitanje je li to harač ili je to ajmo platiti ono što inače ne plaćamo? Mislim da je u ovom slučaju to prije uvođenje reda, jer znam da su u Zadru već plaćene neke takve kazne, a mnogi od njih ne prijavljuju u potpunosti niti zaposlenike niti cijeli promet. Toga smo svi svjesni. Kod mene nema niti jednog prijavljenog čovjeka ispod 5,5 tisuća kuna, a šefovi su prijavljeni na plaću i do 12 tisuća kuna. U mnogim restoranima su svi na minimalcu. Ti koji kradu čak i ne znaju krasti. Ako nešto kradeš, onda ne možeš uzimati svu nabavu preko računa. Onda uzmeš pola preko računa, a pola u kešu kojega si ionako ukrao pa ga moraš malo i investirati. Takvi vjerojatno nemaju problem, ali ako uzimaš sve preko računa, a prodaješ pola od toga preko računa, onda naravno da je to – to. Priče o nekim maržama su, iskreno, priče za malu djecu. Da ne griješim možda je stvarno u tome netko ni kriv ni dužan nafrkao zbog svega toga, ali prema mojim saznanjima, većina njih su skrili dio prihoda”, uvjeren je zadarski ugostitelj.

Objašnjava svoje tvrdnje jednostavnim primjerom.

Komentirajte prvi

New Report

Close