Marićev resor: Upravo su se IT tvrtke najviše žalile

Autor: Jadranka Dozan , 19. rujan 2019. u 08:52
Ministar Zdravko Marić/Patrik Macek/PIXSELL

Izmjene pravila o paušalnom obrtu podigle najviše prašine, reagirao i HOK.

Velika halabuka digla se oko prijedloga izmjena Općeg poreznog zakona, u prvom redu vezano uz paušalne obrtnike. Vlada je prethodno za njih dvaput pojednostavljivala pravila igre, no porezno privilegirani tretman (uz prag od 300.000 kuna godišnje) s ciljem podrške malim obrtima (sličan onom malih iznajmljivača) u tu je kategoriju skrenuo i mnoge koji su u njoj prepoznali priliku da minimaliziraju davanja za poreze i doprinose. 

Tako se u nekoliko godina broj paušalnih obrta utrostručio. Prema informacijama Večernjeg lista, sad ih je oko 45 tisuća, a u toj brojci su i mnogi koji su dali otkaze na poslu ili zatvorili obične obrte i tvrtke da bi postali obrtnici paušalisti čija su davanja prema državi minimalna i iznose od 1500 do 5400 kuna poreza na dohodak godišnje, uz 1233 kune mjesečnih doprinosa. 

U okviru četvrtog paketa poreznih promjena zakonopisci su odlučili obuzdati sve rašireniju praksu u kojoj i poslodavci pri zapošljavanju diplomiranih ekonomista, informatičara i raznih drugih profesija posao nude upravo preferirajući da to realiziraju preko paušalnog obrta, a ne klasičnog radnog odnosa. Slično vrijedi i za zonu poslova u sferi tzv. drugog dohotka.

Druga je opcija posao za minimalac u tvrtki, a razlika preko paušalnog obrta.I dok se zakonske izmjene u dijelu medija interpretiraju kao novi porezni udar na IT firme, u resornom ministarstvu reći će kako im se upravo iz IT tvrtki žale na nelojalnu konkurenciju koja im na račun poreznih i obveza po doprinosa uobičajenih za redovan radni odnos nasuprot paušalistima odvlači ljude jer im za isti njihov trošak mogu isplatiti osjetno veće plaće. Slične su kontroverze lani izazvale i zakonske izmjene vezane uz tzv. "direktorske osnovice za obračun doprinosa".

Mnogi su se tada pobunili, iako je i ta priča imala drugu stranu: da npr. tajnica u konačnici plaća više doprinosa negoli gazda. Ostaje vidjeti kako će se u praksi u slučaju obrtnika paušalista ubuduće razlučiti prikrivena zapošljavanja i provjeravati priroda poslovnog odnosa između obrtnika paušalista i tvrtki.

Iz Hrvatske obrtničke komore su, očekivano, poručili da se protive "ograničavanju obavljanja paušalnog obrta" i da to "nipošto nije rješenje". Podizanje praga za paušal potaknulo je one koji su radili u "sivoj zoni" da uđu u zonu legalnosti, kažu. Osuđuje i svaku zloupotrebu zakona, ali njih treba rješavati kontrolom poslovnih subjekata, poručuju.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Prvo promjeniti zakon o isplati placa,, bruto se ugovara,,, pa da se onda vidi koliko sve odlazi na razna davalja, i sta se dobiva za to

Pa službeno/po zakonu ti i ne možeš ugovoriti plaću u netu već samo u brutu. To što nitko ne čita ugovore i ne gleda isplatnu listu je drugi problem.

prije neki dan je jedan analitičar iznio da drž i javni sektor generira 55% radnih mjesta a evo sada traže i povečanje plaća, “stimulativne” otpremnine a tek kada ta ekipa krene u mirovinu…pa tko to može hraniti, s ćime, s kojim dohodcima ???
a opet s druge strane, što je apsurdno, proračuni, i centralni a pogotovo lokalni, imaju suficite, ne stignu potrošiti i doslovce plivaju u parama!

Najveći problem u Hrvatskoj je država sa svojim prevelikim troškovima. Da bi financirali nebulozne zahtjeve raznih interesnih grupa koje nisu u stanju stvoriti nikakvu dodatnu vrijednost, i to zbog najobičnijeg kukavičluka vladajućih kroz zadnjih 20 godina, država nasilno otima više nego bi smjela i time polako uništava Hrvatsku.
To je jedini razlog zašto smo na kraju ekonomske liste EU, zašto nam buja siva ekonomija, i zašto masovno iseljavamo…

Prvo promjeniti zakon o isplati placa,, bruto se ugovara,,, pa da se onda vidi koliko sve odlazi na razna davalja, i sta se dobiva za to

New Report

Close