Marićev oproštaj: S razlogom se pitao hoće li mu javnost vjerovati

Autor: Jadranka Dozan , 08. srpanj 2022. u 07:01
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Uvjerava da poslovni angažman nema i nije ga obećao, zasad.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić nema namjeru aktivirati saborski mandat kad za tjedan dana prestane obnašati te funkcije. To je zapravo jedini jednoznačan i precizan odgovor koji je u prvom obraćanju javnosti nakon objave o ostavci dao vezano uz svoj odlazak na jučerašnjem susretu s novinarima.

Jasno je, doduše, rekao i da će takozvano “šest plus šest” pravo na naknadu po prestanku obnašanja dužnosti (puna plaća prvih šest mjeseci i polovica u narednih šest) iskoristiti, ali u planu mu je da “na teret” poreznim obveznicima bude znatno kraće od tih zakonom propisanih rokova.

Euro kao ‘točka na i’

Rezolutno je ustvrdio i da nikakav novi angažman nema ni ugovoren, ni dogovoren, ni obećan. To je i pitanje zakonskih propisa, ali i osobnih principa, kaže. Jednako tako, vjeruje da će se on dogoditi prije njihova isteka. Prema njegovim riječima, jednostavno je ocijenio da je “najbolje vrijeme za povlačenje iz Vlade i politike jer su ostvareni svi najvažniji ciljevi” u području javnih financija i ključnih projekata kakav je npr. eurozona.

U preostalih nekoliko dana mandata čeka ga upravo još bruxelleski sastanak ECOFIN-a s definitivnom potvrdom ulaska Hrvatske u europodručje, što vidi kao “točku na i” svog angažmana u Vladi. Nakon tog sastanka vjerojatno odmah uslijediti i od Moody’sa obećano podizanje kreditnog rejtinga države za dva stupnja, što mu je također bio jedan od ciljeva.

U u isto vrijeme trebalo bi se zaključiti i oko milijardu eura vrijedno izdanje domaćih obveznica u okviru refinanciranja dospijevajućeg obvezničkog duga, čime će se odraditi tržišne operacije predviđene planom financiranja za 2022. No, prije dugog toplog ljeta, za kojega napokon neće morati misliti hoće li ga se propitivati gdje je i s kim, na jučerašnjoj pressici ponudio je svoje obrazloženje razloga ostavke, uz osvrt na proteklih šest i pol godina na čelu Vladina resora financija.

Propitivanja novinara oduljila su taj susret na više od sat vremena, pa su neki primijetili kako je konferencija za medije koja se otprilike u isto vrijeme odvijala u Londonu povodom odstupanja Borisa Johnsona s čela Konzervativne stranke trajala približno pet-šest minuta.

Uzdignute glave

“Odluku nisam donio preko noći. Prije šest i pol godina preuzeo sam ovu funkciju, bila je to je druga najvažnija uloga koju sam preuzeo, nakon uloge oca, i nastojao sam časno i odgovorno obavljati tu funkciju. Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i odlučio sam ići drugim vodama”, rekao je Marić, ističući kako odlazi s osjećajem zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa na učinjeno u proteklim godinama, iako to po putu nužno znači i znači i propuste. O radu u Vladi, odnosu s premijerom i kolegama izrazio se samo pozitivno, otklanjajući eventualne sukobe ili lošu atmosferu, a pogotovo zdravlje, kao mogući razlog odlaska. Naglasio je kako mu je jasno da će dio javnosti teško uvjeriti svojim obrazloženjem o ispunjenim ciljevima i prioritetima (euro, rejting, sređene javne financije isl). kao presudnima za odluku da (do daljnjega) napusti politiku, ali to je i pitanje vlastitog osjećaja o najboljem trenutku. U pravu je, mnogima sve to ne zvuči dovoljno uvjerljivo za odlazak usred mandata. Vjerojatno bi se to objašnjenje prihvatilo da je ostavka došla na kraju mandata. No, nije pa će još neko vrijeme zacijelo vrtjeti razne spekulacije.

Kako bilo, podcrtao je nekoliko puta kako su čelne osobe pojedinih resora važne, ali da je i važnija kvaliteta institucija, a Hrvatska, prema njemu, na gospodarskom i financijskom planu stoji bolje nego ikad i znatno je otpornija na krize nego ranije.

Svog nasljednika na funkciji ministra, Marka Primorca, zna, s njim je profesionalno surađivao, pa i razgovarao o njemu s premijerom Andrejem Plenkovićem. “Predajem palicu nekom tko će, siguran sam, jako dobro raditi”, kaže.

“Ovo je moja vlada, bit će i ostat će i želim im sve najbolje”, zaključno je poručio, još jednom želeći podcrtati da Vladu napušta u dobrom ozračju. Pa tko želi vjerovati, a tko ne.

Komentirajte prvi

New Report

Close