‘Marića bi trebalo pitati potiče li poslodavce na kriminal’

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2018. u 10:43
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Petar Lovrić tvrdi da je i sadašnja odredba o osnovicama za doprinose članova uprava i direktora poduzeća neustavna. Parlamentarnim strankama će predložiti da amandmanom traže brisanje tog stavka iz zakona, a ako ni to ne prođe, najavljuje dizanje ustavne tužbe

U javnoj raspravi o poreznim promjenama koje je predložilo Ministarstvo financija žestoku reakciju poduzetnika izazvao je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima. Poduzetnici su se posebno obrušili na prijedlog povećanja osnovica za doprinose članovima uprava i direktorima poduzeća, a ministar Zdravko Marić nakon toga je najavio povlačenje spornog prijedloga i zadržavanje postojećih osnovica. O toj temi portal Prvi Plan razgovarao je s Petrom Lovrićem, nekadašnjim čelnikom HUP Udruge za malo i srednje poduzetništvo te inicijatorom osnivanja nezavisne udruge poduzetnika, koji je u jeku rasprave najavio podizanje ustavne tužbe u slučaju da se poduzetnike optereti višim doprinosima.

"Nitko ne osniva d.o.o da bi bio uprava već da se bavi temeljnom djelatnošću. Poduzetnici su si postojeću obavezu smanjivali tako da su se legalno prijavljivali na nepuno radno vrijeme. Posljedica toga jest da poduzetnici sebi smanjuju mirovinsku osnovu jer će imati manje mirovinskog staža. To je tužno jer smo stvorili državu u kojoj više nitko ne vjeruje u mirovinski i zdravstveni sustav.

Ministri ne kontroliraju rashode i ponašaju se neodgovorno prema novcima poreznih obveznika i onda kao rješenje traže više novca na prihodovnoj strani, a prije toga etiketiraju poduzetnike kao kriminalce", navodi Lovrić.

"Ne može ministar niti itko drugi dekretima ulaziti u tržišne slobode i radno socijalne odnose. Slično je jedan drugi ministar financija 1998. godine naredio da svi vlasnici d.o.o. moraju imati najmanje jednog zaposlenog i to je palo na Ustavnom sudu.

Tužan sam što se ovdje vidi nepoznavanje trgovačkog prava i radno socijalnog odnosa u pravnim osobama i posljedice ovako tragikomičnih prijedloga po kojemu poduzetnik može lako završiti u zatvoru na dvije godine", istaknuo je Lovrić.

Neisplata radničkih plaća je kazneno sankcionirana, ali nije posve jasno kakav je status samozaposlenih poduzetnika. Ministar Marić je izjavio da si poduzetnici ne moraju isplatiti plaće, ali da moraju platiti doprinose. Evo kako Lovrić komentira njegovu izjavu.

"To sve govori o zakonskom prijedlogu i to nemam snage komentirati. Mislim da bi ministra Marića morali malo posjetiti inspektori rada i pitati ga da li on potiče poslodavce na kriminal", rekao je Lovrić za Prvi Plan.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Obuzdajte GRADOVE I OPĆINE koje nas zlostavljaju sa PREVELIKIM PRIREZIMA…. !!!

Zamoliti ću djelatnike, da svoje adrese prijave na drugim lokacijama – gdje nema PRIREZA…….ili
je razuman ….do 5%.

GRAD ČAKOVEC , PRELOG i poneki…….nisu normalni s previsokim prirezom.
A ZAGREB??? Lako je Bandiću s tolikim novcem……………..a privreda i ekonomija propada…

izgleda da 1998. nije baš bila najbolja postava na ustavnom sudu :D. stvar je jednostavna.. minimalac za doprinose…..

Marić je opsjednut.
Svako jutro se budi s dva plana; kako Istri uzeti još malo novaca i kako poduzetnike ( majku im njihovu ) još više popljačkati.

Ova državna administracija/anarhija prema poduzetnicima ni SFRJ nije poznavala

New Report

Close