Marić: Sutra će sve biti gotovo

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2019. u 14:58
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ima li u proračunu kompenzacijskih mjera kojima HNS uvjetuje svoj ostanak u Vladi – pitanje je koje zanima sve.

Ministar Zdravko Marić kaže: od jučer se ništa nije promijenilo, prenosi N1 televizija za koju je dao izjavu. 

"Te konkretne mjere nema, ništa se nije promijenilo u odnosu na jučer. Ali ima mjera koja se tiče povećanje plaća, odnosno osnovice. Predvidjeli smo tri puta po dva posto iduće godine, dinamiku ćemo još utanačiti sa sindikalnim predstavnicima.

Pretpostavimo da će prvo povećanje ići od 1. siječnja, odnosno s plaćom u veljači, a onda nakon toga sredinom i u drugoj polovici godine. To bi sve skupa iznosilo 1,2 milijardi kuna."

Dodaje da se, kada se pridoda prijenos ovogodišnjeg povećanja plaća i kada sve zbroji, može izvesti jasan zaključak: 

"U proračunu koji ćemo predložiti, dvije stavke najviše rastu – plaće i mirovine."

Došlo je vrijeme za razgovor o koeficijentima

Ministar smatra da je krajnje vrijeme za razgovor o koeficijentima, ali to se, kaže, mora obaviti sustavno. 

"Dugo smo čekali. Ali trebamo si dati razumno vrijeme. Što se tiče analize, mislim da ona može biti napravljena u terminima mjeseci, a nakon toga trebaju krenuti rasprave i donošenje odluka."

Ako govorimo o kompenzacijskim mjerama, kako to naziva HNS, onda se opet vraćamo na pitanje koeficijenata, objašnjava Marić, a to onda "opet zadire u neke druge sustave i sektore".

Upitan zašto premijer ne prima sindikate u Vladi, kaže:

"Mi smo vlada, kolektivno tijelo. Dijalog sa socijalnim partnerima traje od početka. Imamo različite vrste sastanaka, vode se kontinuirano. Dijalog postoji."

Očekuje li dogovor ili odlazak HNS-a?

"Trebamo biti jedni prema drugima korektni. Ne bih prejudicirao. Očekujem otvoren i transparentan dijalog. Na današnjem koalicijskom sastanku prezentirat će se brojke", kaže Marić.

Osvrnuo se i na štrajk u školama, koji traje punih 15 dana.

"Bez namjere stvaranja dodatnih tenzija, mislim da je s naše strane bila vrlo jasna poruka. Izašli smo s jasnim stavom da plaće porastu za 6 posto. Dakle, u mandatu jedne Vlade imate povećanje plaća za preko 20 posto, kada se ukalkulira povećanje osnovice i porezn izmjene. Ako anuliramo porezne izmjene, 18,5 posto. Nije to baš tako malo."

Na pitanje ima li 'adut u rukavu 'za današnji sastanak ili HNS, kako stvari trenutno stoje, sutra izlazi iz Vlade, Marić tvrdi:

"Koliko god je proračun politički akt, ima i tehnički aspekt. Pred nama je manje od 24 sata. Bilo kakvo zadiranje, čak i tehnički ima svoja ograničenja. Pretpostavka je da će sutra – sve biti gotovo."

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije malo na ministarsku ili direktorsku plaću. Ali koliko je to u kunama običnim smrtnicima koji su ispod prosječne i ispod medijalne plaće. A takvih ima najviše.

New Report

Close