Prijetnja radnim mjestima? Marić odbio sve primjedbe, trošarine rastu

Autor: Marija Brnić , 23. veljača 2021. u 14:27
Ministar Zdravko Marić/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Izašlo u susret British American Tobaccou koji još ne otkriva hoće li zauzvrat zadržati proizvodnju u Hrvatskoj.

Ministarstvo financija odbilo je primjedbe koje su pristigle u javnoj raspravi na prijedlog uredbe o duhanskim trošarinama, pa od 1. ožujka slijedi njihovo najavljeno povećanje na sve vrste duhanskih proizvoda, a naročito na grijani duhan.

Značajnijim opterećenjem grijanog duhana, od 75%, zapravo se izašlo u susret British American Tobaccou (BAT), koji je dominantan na tržištu “klasičnih” cigareta, te je dugo lobirao, pa i najavama mogućeg gašenja proizvodnje u Kanfanaru, da Vlada započne značajnije smanjivati razliku između trošarinskog opterećenja klasičnih i grijanih cigareta, budući da i u Hrvatskoj sve brže raste broj potrošača grijanog duhana.

Hoće li ovakva odluka umiriti BAT, iz te multinacionalke zasad se još ne odgovaraju i suzdržavaju e od komentara, čekajući da Uredba ministra Zdravka Marića još i formalno ovaj tjedan dobije potvrdu na Vladi.

U javnoj raspravi iz redova duhanske industrije oglasio se samo zagrebačka podružnica Phillip Morris International-a (PMI), koji je i najpogođeniji takvim novim obračunom.

Prijedloge da se odustane od predloženih trošarina na grijani duhan, odnosno ublaži novi obračun, argumentira ponajviše time da je riječ o manje štetnom proizvodu, koji je rezultat inovacije i velikih ulaganja, te bi odnos kakav se predlaže bio posve suprotan od onoga koji primjenjuje većina zemalja EU. K tomu, tvrdi da efekt na punjenje proračuna neće biti značajan, jer grijani duhan čini tek 5% tržišta i tek se razvija.

75

posto rast će trošarine na grijani duhan po novoj uredbi koja stupa na snagu 1. ožujka

No, Ministarstvo financija odnose ocjenjuje drukčije – grijani duhan predstavlja najbrže rastuću kategoriju među duhanskim proizvodima, a u 2020. je u odnosu na 2018. rast oporezivih količina tog proizvoda bio čak 353%.

Grijani duhanski proizvodi predstavljaju supstitut za duhanske prerađevine te se stoga smatra svrsishodnim povećati trošarinu na predmetne proizvode s ciljem smanjenja razlike u trošarinskom opterećenju između cigareta i grijanih duhanskih proizvoda te postizanja određenih fiskalnih učinaka.

Disparitet u poreznim opterećenjima kod cigareta i grijanih duhanskih proizvoda može narušiti tržišnu utakmicu s obzirom na to da je među predmetnim proizvodima porezni teret 3 puta veći na cigarete u odnosu na grijane duhanske proizvode, koji također potiču ovisnost o konzumaciji duhana”, stav je Ministarstva financija.

Oprečne računice

Na argument PMI-a da će povećanjem trošarina od 8% na cigarete, a 75% na grijane duhanske proizvode, Hrvatska imati naviše trošarine za grijani duhan među 23 zemlje EU u kojima on predstavlja posebnu fiskalnu kategoriju, te da se u njima cigarete oporezuju znatno više od grijanog duhana, s prosječnim odnosom od 30%, Ministarstvo uzvraća kako se ta razlika u nekim članicama smanjila.

Omjer trošarina na grijane duhanske proizvode u odnosu na cigarete u Francuskoj primjerice iznosi oko 67%, a u Španjolskoj 49%. S druge strane, povećanje Ministarstvo brani i time što je na grijani duhan od 2017., od kada je uvedeno njegovo oporezivanje, trošarina rasla samo jednom, a na cigarete dva puta. PMI, pak, ukazuje da će kumulativno povećanje koje će s novim povećanjem uslijediti u slučaju grijanog duhana iznositi 133%.

Protiveći se povećanju trošarina iz PMI-a navode i da će se po kilogramu duhana po novom trošarinskom obračunu grijani duhan oporezivati znatno više od cigareta i rezanog duhana – 1184 kune ako je u cigaretama, 1400 kuna ako je u grijanom duhanskom proizvodu, a 860 kuna ako je u formi rezanog duhana.

Ministarstvo, pak, naglašava činjenicu da se grijani duhanski proizvodi prodaju u paketićima, kao cigarete, po 20 komada.

Time se aludira na procjene dijela duhanske industrije kako će i nakon novih trošarina na kutiju najjeftinijih cigareta trošarine biti 17,70 kuna, a na kutijicu grijanih duhana će s 4,50 porasti na 7,30 kuna, dok će ostatak biti zarada proizvođača, koja će kod grijanih duhana i povećanja trošarina biti znatno veća, za dva i pol puta nego kod klasičnih cigareta.

Na prijedlog uredbe o novim trošarinama inače se izuzev PMI-a nisu očitovali ostali “igrači” na duhanskom tržištu, ni BAT, ni Japan Tobacco, ni Imperial. No, oglasili su se najvažniji poslovni partneri PMI-a Orbico Grupa Branka Roglića, te MPG, agencija za prodaju i marketing u vlasništvu Josipa Željka Bašića i Ivana Gotovca.

“Kao kompanija koja zapošljava 8000 ljudi u 20 zemalja, nikad se nismo susreli s ovakvim prijedlozima poreznih izmjena gdje se samo na jednu kategoriju proizvoda povećava porezno opterećenje za čak 75% odjednom.

Orbico grupa je, kao dugogodišnji distributer duhanskih proizvoda, značajno uložila i u komercijalizaciju inovativnih, grijanih duhanskih proizvoda koji se tek etabliraju s obzirom na to da su na našem tržištu prisutni svega tri godine.

To je i nama u Orbicu omogućilo da kontinuirano razvijamo svoje poslovanje i, na što smo posebno ponosni, otvorimo više od 200 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, povezanih baš s ovim proizvodom”, ističe u svom objašnjenju Roglićev Orbico, iz kojega upozoravaju, na temelju svakodnevne interakcije, da će novim trošarinama biti nanesena šteta državnom proračunu.

Potrošači grijanih proizvoda neće se, tvrde, vratiti na cigarete, nego će se snabdijevati na sivom tržištu i u susjednim zemljama, te će prelaziti druge alternative na koje se uopće ne plaćaju trošarine.

Prijetnja radnim mjestima

“Ovakav smjer selektivnog 75%-tnog podizanja trošarina u jednom koraku direktno ugrožava radna mjesta naših djelatnika i ulaganja u predmetni segment grijanog duhana”, upozorili su i iz MPG-a, koji od ulaska grijanih duhanskih proizvoda u Hrvatsku surađuju s PMI-om i što im je, kažu, pomoglo da nadograđuje poslovanje i otvara nova radna mjesta.

Riječ je o tvrtki koja u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji ima 400 zaposlenih i 2000 vanjskih suradnika. U apelu za odustajanje od najavljenog drastičnog povećanja trošarina za grijani duhan MPG naglašava kako je PMI imao velika ulaganja u taj novi proizvod, manje štetnu alternativu pušenju cigareta, te kako povrat na ta ulaganja još nije počeo, među ostalim i zbog velikih ulaganja u edukaciju korisnika i njihovu migraciju s cigareta na grijani duhan.

Napominju i da kao predvodnik PMI na ovaj proizvod gleda kao na dugoročno ulaganje, te nije fokusiran na brze povrate, a takvu strategiju temelji upravo i na činjenici da su proteklih godina prednosti grijanih proizvoda prepoznate od strane gotovo svih razvijenih zapadnih demokracija koje svojim tarifnim politikama nastoje ostaviti dovoljno vremena da bi se takva migracija u što kraćem vremenu realizirala. Orbicove i MPG-ove apele Ministarstvo financija također nije prihvatilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close