Marić o turizmu: Ovo su vrlo jake brojke za kolovoz

Autor: Poslovni.hr , 15. kolovoz 2021. u 10:32
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Ministar Financija Zdravo Marić analizirao je trenutnu situaciju te govorio o prognozama za mjesece koji tek dolaze.

“U prvih 12 dana kolovoza imamo 10 milijardi kuna vrijednost fiskaliziranih računa, što je 12,5 posto više nego u istom razdob­lju 2019. Od početka godine bolji smo 1,3 posto nego 2019. Učinimo i činimo sve što možemo da se ovi trendovi nastave.

Fokus nam više treba biti na troškovnoj strani proračuna, jer prihodi, očito, neće podbaciti. Ključ našeg uspjeha dugoročne održivosti javnih financija leži na rashodima”, rekao je za Jutarnji list ministar financija Zdravko Marić.

Turistička sezona, s obzirom na pandemiju koronavirusa, neočekivano je dobra te obara rekorde čak i iz 2019. godine. Prema podacima Porezne uprave, povećanje ukupnih iznosa fiskalnih računa u prvom tjednu kolovoza može se, izgleda, zahvaliti dizanju cijena, posebno u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane.

Tu je u prvom statističkom tjednu kolovoza zapravo zabilježeno smanjenje broja računa za 13 posto u odnosu na isti tjedan rekordne 2019. godine, ali je i uz to smanjenje povećan ukupni iznos fiskalnih računa za 23 posto. Nešto niže smanjenje broja fiskalnih računa u usporedbi prvog tjedna kolovoza 2021. i 2019. godine primijećeno je i kad su u pitanju izdani fiskalni računi svih djelatnosti – to smanjenje iznosi 4 posto.

“Od djelatnosti kod fiskalizacije najviše pratimo trgovinu na malo i turizam. U usporedbi sa 2019. trgovina je, ovisno o tome gledamo li trgovinu ukupno ili samo trgovinu na malo, 6 do 8 posto bolja, a ukupni turizam trenutno je u minusu od 21,5 posto. No, u srpnju je turizam bio 5 posto bolji nego srpanj 2019., a u prvih 12 dana kolovoza čak 20,4 posto. Naravno da bi bilo ispravnije čekati kraj mjeseca i uspoređivati ‘isto s istim’, no i ovo su vrlo jake brojke za kolovoz”, kaže ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close