Marić komentirao izvješće revizije u Agrokoru

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2017. u 14:58
Foto: Patrik Macek/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

Ministar financija Zdravko Marić boravi u Luksemburgu, na sastanku ministara financija Europske unije, u sklopu konferencije ECOFIN i komentirao stanje u Agrokoru.

Komentirao je i izvješće Agrokora. "Radi se o velikim brojkama. Zasad nismo vidjeli neke veće reperkusije krize u Agrokoru na gospodarstvo Hrvatske, to sugeriraju i makroekonomski pokazatelji. Ja kao ministar financija na dnevnoj bazi pratim ostvarivanje poreznih prihoda državnog proračuna. Izvršenje prvih 6 mjeseci, kad je Hrvatska prvi put ostvarila suficit, potvrđuju moju konstataciju", rekao je Marić kako prenosi N1.

Dotaknuo se i poreznoga duga Agrokora od 6 milijuna kuna, koji se pojavio u medijima.

"Ja u svojim izjavama nastojim biti dosljedan i konzistentan. Tako sam i onda štiteći zakone Republike Hrvatske i ne otkrivajući poreznu tajnu, demantirao takve spekulacije i insinuacije, a sad se to potvrđuje. Postoji i element veze između revizije i Porezne uprave. Računovodstvena bilanca nije isto što i porezna bilanca. Porezna uprava sigurno će uzeti u obzir sve što je objavljeno, ali transakcije između pojedinih kompanija unutar sustava u pravilu su porezno neutralne. Različiti načini vrednovanja imovine, bez obzira što su tržišno utemeljeni, ne moraju uvijek utjecati na umanjenje porezne osnovice. Isto se tako vodi s različitim vrstama otpisa potraživanja. Sve u svemu, ja vas mogu uvjeriti da će Porezna uprava i dalje dok sam ja ministar financija svoj posao raditi odgovorno i trudit ću se da bude lišena političkog utjecaja, dakle, potpuno neovisna", rekao je Marić.

Komentirao je i zaduženost koncerna, odnosno kredit HBOR-a.

"Splet okolnosti, kad sam osobno bio lažno optužen od strane jednog od mojih bivših kolega ministara, u vezi s kreditom HBOR-a, sad se opet ponavlja ta ista činjenica. U cijeloj kapitalnoj strukturi Agrokora, to je jedan od rijetkih, ako ne i jedini kredit koncerna koji ima elemente osiguranja. HBOR ima instrumente osiguranja i kroz njih može naplatiti svoja potraživanja", rekao je Marić.

Kad su u pitanju objave na blogu Ivice Todorića, Marić je istaknuo da se proteklih tjedana suzdržava od njihova komentiranja.

"U pravilu govorim isključivo o argumentima kojima raspolažem. Ne bavim se spekulacijama niti imputiranjem različitih vrsta zaključaka. Moja čuvena izjava 26. siječnja na temu Agrokora bila je ponukana pitanjem novinara nakon Moody'sovog izvješća. Temeljem tog izvješća i temeljem priopćenja iz te kompanije ja sam rekao ono što sam rekao. Nisam u siječnju ni s kim obavljao sastanke, a onaj u Vladi nisam negirao", rekao je Marić.

Upitan hoće li izvješće revizije Agrokora utjecati na javne financije, Marić je rekao da je to jedan od glavnih njegovih izvora zabrinutosti.

"Zasad su negativne reakcije krize u koncernu Agrokor relativno manje u odnosu na ono što su bila očekivanja. Mislim da se iz financijskih izvještaja vidi da što se tiče segmenta prehrambene industrije i poljoprivrede kompanije relativno dobro stoje. Ispred svih nas je jedan veliki izazov, poglavito iz perspektive vođenja kompanije i kako će proces restrukturiranja biti vođen", rekao je Marić.

Upitan kako tumači činjenicu da je toliko dugo trajalo kršenje poslovne etike, Marić je rekao da dok je bio u Agrokoru u njegovu djelokrugu odgovornosti nije bilo sastavljanje financijskih izvještaja i da je to jedino što može reći.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Uopće ne čitam njegove komentare o Agrokoru.

Znam da ništa ne zna, da mu nije ništa jasno.

Glavno da se stručnjak pohvalio kako je Agrokor preplatio porez.

Baš me zanima da li njegovo oduševljenje dijele i dobavljači koji su platili porez na isporučenu robu a novce od todorića vidjeli nisu.

Otišlo na jahtu.i helihopter.

“Stručnjak” bolje da i dalje šuti.

Nije za ništa kompetentan.

potpuno je isti kriminala u vijaduktu al vlada uskok porezna nejebe nikoga saljepo prituzbe pljacka se krade i nikome nista ,to je nevjerojatno koji kriminal vlada u drzavi

potpuno je isti kriminala u vijaduktu al vlada uskok porezna nejebe nikoga saljepo prituzbe pljacka se krade i nikome nista ,to je nevjerojatno koji kriminal vlada u drzavi

New Report

Close