Marić ispunio obećanje, hrana i smještaj sezonaca bez poreza

Autor: Marija Brnić , 20. prosinac 2017. u 08:18
Ministar financija osvježio oporezivanje dohotka u sklopu vladinih mjera za rast zapošljavanja/P. Macek/PIXSELL

To će biti stimulativno za zapošljavanje radnika iz Slavonije i Zagreba na obali, kaže Anja Božina.

S Novom godinom trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika više se neće oporezivati kao da je riječ o plaći u naravi.

Ta novina, za koju su intenzivno lobirali poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi ugostiteljstva i turizma, unesena je u Pravilnik o porezu na dohodak, kojeg je, kako je i obećao, ministar financija Zdravko Marić osvježio u sklopu vladinih mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja. U odnosu na dosadašnju praksu to je, po ocjeni Anje Božine, savjetnice za računovodstvo i oporezivanje dohotka u RRiF-u, revolucionarna promjena.

"To će svakako biti stimulativno za zapošljavanje radnika iz Slavonije i Zagreba u priobalnim turističkim mjestima, kako za poslodavce, tako i radnike", ističe Božina. Prema novim odredbama Pravilnika, trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada.

 

266 milijuna

kuna 'teško' je porezno rasterećenje

Uvjet za to je da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca, te da su podmireni bezgotovinskim putem, a u slučaju da su smještaj i prehrana organizirani kod samog poslodavca, on kao dokaz mora osigurati odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju. Oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada neće se po novome smatrati vodu, kavu, čaj, mlijeko i druge napitke, osim onih koji sadrže alkohol, a koje poslodavac tijekom radnog vremena na svoj teret osigurava radnicima.

Među ostalim, kod određivanja plaće u naravi, po novome će se podići prag za određivanje godišnjeg iznosa s dosadašnjih 400 na 600 kuna, što će ohrabriti poslodavce koji radnicima daju bonove i druge vrste darova, a taj prag inače nepromijenjen je već 22 godine. Jedna od pozitivnih novina, a za koju se u RRIF-u poslodavci često raspituju, jesu potpore koje se isplaćuju radnicima kojima je uništena imovina u slučaju elementarnih nepogoda, a koje se više neće smatrati dohotkom. Ukupno će se, prema procjeni ministra Marića, izmjenama poreznih pravila poslodavce rasteretiti za 266 milijuna kuna.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sve, sve samo ne ono kaj bi trebalo! Jer ne zna se ili neće!?

Jel smanjio PDV na 18 %?

Samo gledam kako će uvesti porez na nekretnine i kak će se po novome zvati.

Istinska perverzija. Umjesto da se napravi opće rasterećenje poreznog harača, intervenira se samo u onaj najgori i najštetniji segment zapošljavanja: sezonsko arčenje polugladnih po primorskim zabitima.
Ali dobit će figu, jer u Njemačku i Irsku ide svatko tko može skuckati za autobus i par mjeseci smještaja. No ova vlada ostat će zapamćena po očajničkim pokušajima da zaštite najgore elemente nakaznog sustava koji uništava ekonomiju i društvo: Agrokor, te najprimitivnije i najneprofitabilnije forme sezonskog turizma. Pljuc!

New Report

Close