Marić: Hrvatska će predrecesijsku razinu doseći u dvije godine, ali imamo i ne baš najboljih vijesti

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2021. u 11:44
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najavljeni rebalans proračuna i istaknuo kako treba dodatno stimulirati investicije u Hrvatsku, prvenstveno privatne, a onda i javne te rekao kako Hrvatska trenutno ima i “jedan novi moment koji je izuzetno potentan”, a to je NPOO koji naglasak stavlja na transformaciju.

‘Ovih dana završavamo rebalans proračuna i proračun za 2022. Danas će biti na koaliciji, sve procedure koje je potrebno napraviti je prošao’, rekao je ministar financija Zdravko Marić, a prenosi N1.

‘U rebalansu je gospodarski rast viši od očekivanja, finaliziramo makroekonomske projekcije i idemo i preko 8 posto što je jako dobar razultat i možemo biti zadovoljni. Hrvatska će predrecesijsku razinu BDP-a doseći u dvije godine što je sjajan rezultat. Ta stopa je imala svoje reperkusije. Prihodi će biti blago korigirani na bolje. Imamo i ne baš najboljih vijesti, rashodna strana proračuna raste nešto više od prihoda. Imali smo nešto veću indeksaciju mirovina, najprije zbog inflacije. Kao Vladi, drago nam je da mirovine rastu. Imamo i situaciju s mjerama za očuvanje radnih mjesta, one su bile predviđene samo za prva dva mjeseca, ali za neke sektore vrijede još uvijek. Što se tiče plaća, znali smo od početka da imamo nedostatna sredstva, ali sad ih osiguravamo. Na razini opće države nešto je veći deficit’, govori ministar.

O dugu prema veledrogerijama kaže: ‘Zdravstvu je u prvom proračunu, tako i sada, s obzirom na situaciju s covidom, neminovno potrebna kvalitetna reforma na rashodnoj strani. Prihodi daju svoj doprinos. Ove godine ćemo izdvojiti preko 9 milijardi kuna kako bismo rokove plaćanja držali na 180 dana za bolnice, 120 dana za ljekarne.”

‘Ako gledamo baš veledrogerije, trenutno, s malim otklonom je dug bolnica 2,8 milijardi kuna, a ljekarne nekih 400 milijuna kuna. Da usporedimo, do sada je preko 9 milijardi plaćeno i bit će plaćeno do kraja godine kako bismo držali rokove. To je što se tiče povećanja rashoda’, kaže.

Na pitanje koliko će iznositi rebalans za zdravstvo, Marić kaže – milijardu i šesto milijuna kuna.

“Koliki je deficit čut ćete u četvrtak, moramo malo dozirati, svakako će biti preko 4 posto, neće otići u neku neodrživu razinu”, govori.

“To nas vraća na putanju koju smo imali prije covida. Četri godine smo imali kontinuirano smanjenje javnog duga, onda imamo skok zbog covida, i već ove godine se vraćamo na putanju smanjenja javnog duga”, kaže.

‘Završit ću s dobrom vijesti – javni dug će na kraju godine zabilježiti smanjivanje. To je nešto što želimo istaknuti, to je jasna poruka svima, vi znate i sami, fiskalna politika je od prvog dana stavljena u funkciju očuvanja zdravlja i života i radnih mjesta’, kaže ministar.

‘Projekcija inflacije je još uvijek ispod 3 posto. Unatoč ubrzanju je ispod 3 posto, ali je jako ozbiljno shvaćamo, ne samo zbog maastrihtških kriterija nego zbog naših građana”, zaključuje ministar financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close