Marić: Dobio sam nadimak Superhik, a prosječna plaća je narasla za 15 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2019. u 08:18
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Marić je između ostalog podsjetio i na prvi krug poreznih izmjena još prije više od tri godine.

Iako neslužbene informacije iz Ministarstva financija kažu da bi kutija cigareta od Nove godine trebala poskupjeti do dvije kune, a litra gaziranog soka od kunu do dvije, ministar financija Zdravko Marić nije mogao potvrditi taj izračun.

Gostujući u studiju 24 sata rekao je kako sigurno neće porasti koliko je tražio ministar zdravstva Milan Kujundžić, a to je da alkohol i cigarete budu 100 posto skuplji.

"Konkretni izračuni još nisu gotovi. Mi već sad imamo oporezivanje alkohola, bezalkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina. Ministarstvo financija, konkretno kod duhana, ne može zanemariti i element tržišta, da ne dođe do ponovnog buđenje crnog tržišta. Razumijem argumente kolege Kujundžića, ali takav prijedlog iz Ministarstva financija sigurno nikad ne bi došao, jer mi ne smijemo zanemariti aspekt hrvatskog društva i gospodarstva. Sigurno neće doći do nekakvih drastičnih poskupljenja koja bi značila poremećaj tržišnih okolnosti. Ukupna cijena ne ovisi samo o nama, mi propisujemo iznos trošarina", rekao je Marić.

Ipak, potvrdio je da bi od novog poreza na šećer u sokovima država trebala godišnje ubrati oko 150 milijuna kuna. Na pitanje je li to tek početak tzv. zdravih poreza koje zemlje uvode te hoće li država ubuduće oporezovati i masno, slano, brzu hranu poput pomfrita, hamburgera, ćevapa ili grickalica, Marić je ostavio otvorenu mogućnost. S druge strane, ostavio je mogućnost da se snize porezi i na one zdravije prehrambene artikle.

Marić je između ostalog podsjetio i na prvi krug poreznih izmjena još prije više od tri godine i kritika koje je trpio tad da uzima siromašnima kako bi dao bogatima kroz porez na dohodak. Kaže da se sad pokazalo koliko su one neosnovane.

"Dobio sam tad nadimak Superhik. A prosječna plaća je u zadnje tri godine rasla 15,4 posto. Najviše su rasle plaće upravo onima koji imaju najmanja primanja, između 22 i 23 posto u zadnje tri godine. To je dokaz kako slika nekad može biti pogrešna. Prosječna plaća je u međuvremenu porasla za 760 kuna", kaže Marić za 24 sata.

Predloženim novim izmjenama za mlade, radniku do 25 godina bez djece plaća bi porasla 500-tinjak kuna. A što je veća plaća, to se više poreza država odriče. Ali poslodavci mogu tu razliku ostaviti sebi ili dati razliku. Marić kaže da Vlada o tome ne odlučuje.

Komentari (25)
Pogledajte sve


Umjesto toga puno pametnije bi bilo taj novac preusmjeriti u gospodarstvo i osnovati npr. 10 firmi (informatika, robotika, gradnja manjih plovila, zelena energija itd.) s kapitalom od 200-300 milijuna i dati priliku mladima da se u njima zaposle umjesto da idu u Irsku, Njemački itd….

A mladim HDZovcima priliku da budu u nadzornim odborima i treniraju prženje love u državnim poduzećima, da budu spremni kad se oslobodi mjesto u ovim većima.

Što ispali, a ostane živ…


Previše je uhljeba, a premalo dodane vrijednosti! Treba imat mooda i znanja napravit odlučne poteze, a to partija ne nudi!

točno tako.koji k… Milanče ti je uvelo porez na KD… i to na zadnjoj hebenoj sjednici ne LAŽI.
[/quote]
Nebitno. Što onda ne ispravi loše poteze prethodnika?
[/quote]bitno je tko je uveo taj nakaradni porez itekako je bitno… a jednom kad se nešto uvede teško se skida, to je valjda jasno. misliš da on ne bi to skinuo, ali ne daju mu populisti jer oni gledaju samo kako se umiliti većinskom socijalističkom mentalnom sklopu koji caruje ovom zemljom. kad bi to ukinuo odmah bi ezdepejovci skočili kako se štiti bogate, bio bi to lijepi touche Zokiju starom iskusnom demagog-socijalistu-populistu.


koji k… Milanče ti je uvelo porez na KD… i to na zadnjoj hebenoj sjednici ne LAŽI.
[/quote]
Nebitno. Što onda ne ispravi loše poteze prethodnika?

New Report

Close