‘Manja stopa poreza na dohodak dobrodošao korak’

Autor: Ljubica Gatarić/VL, Marina Šunjerga/VL , 07. srpanj 2014. u 22:00
Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a/ Davor Puklavec/PIXSELL

HUP podržao najave o poreznoj reformi.

Kad bi Vlada ukinula najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto, o čemu se razmišlja, to bi donijelo povišicu za približno sto tisuća građana koji mjesečno na ruke primaju više od 9 tisuća kuna.

Samac u Zagrebu koji na ruke prima oko 11 tisuća kuna dobio bi 870 kuna više. Prema podacima Porezne uprave iz 2012. godine oko 26 tisuća građana mjesečno je primalo između 9 i 10 tisuća kuna, oko 36 tisuća imalo je dohodak od 10 – 12 tisuća kuna, a 29 tisuća obveznika od 12-16 tisuća kuna. No, oko 700 Hrvata primalo je više od 50 tisuća kuna na mjesec. Radi se o svim vrstama dohodaka što uključuju plaće, mirovine, honorare, naknade, dividende i ostalo.

"Smanjivanje visokih poreza na plaće bio bi dobrodošao korak. Pomoglo bi stvaranju uvjeta za zapošljavanje i zadržavanje kvalitetnih stručnjaka u Hrvatskoj. Stopa od 40 posto imala je efekt kažnjavanja uspješnih zaposlenika i stručnjaka, te su upravo oni odlazili van države.", poruka je Ivice Mudrinića, predsjednika HUP-a. Udruga gradova, pak, procjenjuje da bi ukidanjem stope od 40 posto, gradovi mogli izgubiti oko 150 milijuna kuna. "To se ne može brzo i jednostavno kompenzirati ni komunalnom naknadom ni porezom na imovinu, pa bi nam država morala dati udio u porezu na dodanu vrijednost", komentira Dario Runtić, savjetnik u Udruzi građana.  

Komentirajte prvi

New Report

Close