Mandarine rodile, a nema ih tko brati

Autor: Božica Babić , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Mandarine rodile, no nema ih tko brati, a srezane i kvote za interventni otkup, Foto: Pixsell

Denis Matijević, šef AgroFructusa i vlasnik otkupnog centra u Opuzenu, u velikom problemu.

Ovogodišnji rekordan urod mandarine, procjenjuje se na oko 90 tisuća tona, mogao bi istrunuti neubran zbog manjka radne snage, umjesto da završi na policama trgovina, upozorava predsjednik Uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Među lokalnim stanovništvom u dolini Neretve nema zainteresiranih za angažiranje u berbi koja uskoro treba početi, a Vlada RH pak niskim kvotama ne dopušta brojčano dostatan uvoz radne snage nužan u poslovima ovakve naravi.

“Dvadeset dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016. daleko je od potreba. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 poljoprivrednih gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno“, upozorava mjerodavne Matijević.
Hrvatski poljoprivrednici su, podsjeća, ionako u nezavidnom položaju spram europskih kolega koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja.

Osvrnuo se i na visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te na smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom i na višim troškovima opterećenu proizvodnju.

Uz problem s berbom uroda Hrvatska je u 2016. suočena i s manjom kvotom za interventni otkup radi ruskog embarga za mandarine, ali i jabuke po odluci Europske komisije. Dok je u 2014. kvota za jabuke iznosila 4050, a za mandarine 7900 tona za ovu godinu europske potpore RH su odobrene tek za po 2300 tona za mandarine i jabuke.

Na tako srezane kvote oštro je reagirala europarlamentarka Marijana Petir pa je predsjednik Agri odbora Czesław Adam Siekierski prihvatio njezine argumente. Stoga je u raspravu, otvorenu na zajedničkoj sjednici članova Odbora i Komisije, zahtjev Petir za većom potporom voćarima uvršten na dnevni red. 

Komentirajte prvi

New Report

Close