‘Malo je vjerojatno da će Putin pokrenuti nuklearni napad’, ističe stručnjak

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2022. u 10:18
Foto: Pixabay

Starčak navodi kako Putinova izjava da će “upotrijebiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi zaštitio ruski narod ako integritet zemlje bude ugrožen, te kako to nije blef”, sadrži dvije očigledne dvosmislenosti.

Vladimir Putin je od početka rata u Ukrajini više puta zaprijetio upotrebom nuklearnog oružja. Posljednji put je to spomenuo prilikom najave “djelomične mobilizacije” 21. rujna.

Postoji li šansa da ruski čelnici zaista ispune svoje nuklearne prijetnje i kakve će biti posljedice ako to učine? Ruski neovisni portal Meduza pričao je o tome s Maksimom Starčakom, stručnjakom za rusku nuklearnu politiku i suradnikom Centra za međunarodnu i obrambenu politiku sveučilišta u Kanadi.

Starčak navodi kako Putinova izjava da će “upotrijebiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi zaštitio ruski narod ako integritet zemlje bude ugrožen, te kako to nije blef”, sadrži dvije očigledne dvosmislenosti. Prvi je koncept “svih sredstava koja su mu na raspolaganju”, jer prema ruskoj nuklearnoj doktrini Putin ne bi trebao raspolagati nuklearnim oružjem, osim ako se na ruskom teritoriju ne koristi konvencionalno oružje, odnosno ako nije ugroženo samo postojanje ruske države. Nijedan od tih uvjeta nije ispunjen, a Starčak misli niti – moguć. U istom govoru Putin, pak, izražava potposu aneksiji ukrajinskih djelomično okupiranih teritorija i umjetno proširuje koncept postojanja same države, ali ne spominje u tom kontekstu posebno upotrebu nuklearnog oružja, prenosi Novi list.

Odluči li se Putin na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine, nastavlja Starčak, postoji nekoliko točaka veta koje ga mogu spriječiti da to učini – proces nuklearnog udara pokreće se kad dopuštenja iz “nuklearnih aktovki” daju sam predsjednik, a potom i načelnik generalštaba, te ministar obrane. Proces za korištenje strateškog nuklearnog oružja, primjerice, onog koje može dosegnuti SAD, još je kompliciraniji i teško je očekivati da američke i NATO-ove obavještajne službe ne bi saznale za plan prije nego uopće bude pokrenut.

Starčak, međutim, drži kako je Putinova objava djelomične mobilizacije pokazatelj da je malo vjerojatno da će pokrenuti nuklearni napad.

Komentirajte prvi

New Report

Close