Mali hrvatski gradić postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete, evo i cijene punjenja

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2023. u 08:23
Foto: Unsplash/Ilustracija

Radi se o pilot projektu.

Samobor je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete. Zasad ih je 5, a njihovo je postavljanje plaćeno novcem iz Europske unije. Radi se o pilot projektu, a samo punjenje plaća se 50 centi po spajanju, bez obzira na trajanje punjenja, javlja HRT.

Maleni inovativni punjači postavljeni su na stupove javne rasvjete u Samoboru.

“Postavljeno je 5 punjača. Prošlu srijedu je krenula montaža i do kraja tjedna je bilo montiran”, kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

“Jedna od pogodnosti je to što je instalacija trajala nekih sat vremena po punionici i zainteresiranost korisnika smo već vidjeli u nekoliko sati prilikom same instalacije”, rekao je Antonio Bišćan, Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Samobora.

Korisnika ima – naime, u Samoboru i Svetoj Nedelji oko 300 je električnih vozila. Puniti se može od 17 sati navečer do 7 ujutro, kada je uključena javna rasvjeta.

“Nije brzo punjenje, ali u 10 sati je moguće napuniti kapacitet baterije do 100 posto”, rekao je Bišćan.

Riječ je o projektu Regionalne energetsko-klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Grada Samobora koji je financiran novcem Europske unije, a provodi se u još nekoliko europskih gradova.

“Planiramo i u budućnosti se uključivati u ovakve projekte i raditi na razvoju ovakve infrastrukture, jer postoji sve veća potreba na području grada. Primjećujemo porast broja električnih vozila na području grada. S obzirom na to da smo turistički grad dolazi nam veliki broj turista, zasigurno će i oni koristiti ove punjače”, naglasila je Škrobot.

Osim u Ulici Ljudevita Gaja, punjači za električna vozila postavljeni su na stupovima javne rasvjete u Ulici Ljudevita Šmidhena.

Komentirajte prvi

New Report

Close