Malena Vižinada ‘krije’ sve adute istarske eno-gastro scene

Autor: Lucija Špiljak , 27. lipanj 2021. u 22:00
Moreno Mekiš, čiji pršut nosi zaštićenu europsku oznaku izvornosti/PD

Vižinada je, bez lažne hvale, idealna destinacija za jednodnevni izlet, i još jedna ‘skrivena oaza’ u Istri.

Istra, pogotovo njezina unutrašnjost, sve je češći odabir domaćih i stranih turista.

U svojoj je tajnovitosti još ljepša za istraživanje, a priliku za upoznavanje sjeverozapadnog dijela dobilo je 30 novinara i freelancera koji su pod palicom mlade poduzetnice i gastro blogerice Andree Pančur upoznali šarmantnu Vižinadu.

Milijun trsova

Riječ je o zajednici s tek oko 1200 stanovnika koja je postala sinonim za gastronomiju i vrhunske vinare i uljare. Ova je općina stara više od 1000 godina, a krije posebnu zanimljivost – ima oko milijun trsova što potvrđuje da se ovdje nalaze kvalitetne i nagrađivane sorte vina, od najvažnije malvazije do terana i chardonnaya pinot bijelog.

Prva “postaja” bio je Agroturizam selo Mekiši, šarmantna konoba pod maslinikom, šampion u proizvodnji istarskog pršuta, toliko ukusnog da je čak i strastvene ljubitelje dalmatinskog doveo u nedoumicu. Okrunjen je ne samo zlatnom medaljom, već ima i zaštićenu europsku oznaku izvornosti.

Time se pohvalio vlasnik Moreno Mekiš koji nas je, osim pršutom i suhomesnatim proizvodima koje sam izrađuje, dočekao i s fritajom uz naribani tartuf, uz svježe ispečen kruh. Posjet njihovu restoranu u vrijeme doručka bio je kao kada posjetite baku – odlazite punog trbuha, a dan je tek počeo.

Nakon doručka smo posjetili staru jezgru Vižinade gdje se nalazi kuća Maraston iz 17. stoljeća, inače najviša stambena građevina općine na četiri kata, podijeljenih po povijesnim temama. U prizemlju smo obilazak počeli s ponudom vina, a na prvom nas je katu dočekala Slatka Istra, gdje su nam najavili i prvu manifestaciju u Vižinadi posvećenu istarskim slasticama koja će se održati u kolovozu.

Paolo Ritoš, vlasnik agencije koja organizira vožnje quadovima i team buildinge/PD

U priču o slatkoj Istri uvela nas je Laura Kešac, šarmantna 71-godišnja volonterka koja voli pripremati tradicionalne istarske kolače, što je i potvrdila mirisnim i toplim paštinama kojima nas je dočekala. Radi ih na mašini koja se prije koristila za mljevenje mesa, a koju je naslijedila od bake.

Na drugom katu otkrili smo priču o Carlotti Grisi, talijanskoj baletnoj divi rođenoj u Vižinadi odakle se preselila kao djevojčica. Njoj u čast je Vižinada predstavila AR i VR igru u kojoj smo mogli otkriti jesmo li nesuđena balerina ili baletan.

Povijest Vižinade zaokružili smo s tematikom popularnog američkog filma i 1970. Kelly’s Heroes koji se snimao upravo u Vižinadi. Tada je Ecio Fatorić iz Vižinade bio dubler Clintu Eastwoodu. Doduše, zbog filma su rušili dobar dio starogradske jezgre, no film i danas privlači mnoge znatiželjnike na mjesto snimanja.

Živopisna Parenzana

Naravno, imali smo priliku upoznati i prekrasnu prirodu Vižinade na putu zdravlja i prijateljstva poznatom i kao Parenzana. Početkom 20. stoljeća bila je to uskotračna željeznička pruga koja je Trst povezivala s Porečom. No nije to bila bilo kakva tura – Parenzanu, odakle se pruža prekrasan pogled na Motovun i istarske šume i vinograde, prošli smo uz pomoć Paola Ritoša, vlasnika Istra Grand Tour agencije koja organizira vožnje quadovima i team buildinge.

FOTO: Ivan Dobran

Od pogleda na silne vinograde zaiskrila je i želja za vinom. Prva vinarija na ovoj turi bio je dobro znani i nagrađivani Pilato u naselju Lašići; priča koju je godinama gradio Eliđo Pilato. Njegova snaha Simona Pilato, koja je ovu vinariju svojim dolaskom podigla na razinu više što se tiče marketinga, prisutnosti i prepoznatljivosti kvalitete, predstavila nam je kakva nova iznenađenja krije njihova vinarija.

Ovdje smo kušali ne samo jedno od najboljih crnih vina u Hrvatskoj Grande Cuvée 2015., već i Malvaziju Sur Lie 2016., uz paletu nekoliko vrsta domaćih sireva. Najavili su i da pripremaju Chardonnay Sur Lie, a imali smo priliku u podrumu isprobati malvaziju koja će tek kroz dvije godine biti na tržištu.

Vinar Luka Rossi načeo je limitiranu Malvaziju Templara Riserva 2016/PD

S pogledom na Grožnjan na prekrasnoj terasu u Vižinadi se smjestila vinarija i destilerija Rossi koja je čest odabir posjetitelja i poznavaoca vina iz cijelog svijeta koji vole njihove proizvode, posebno malvaziju koja čini čak 60% ukupne proizvodnje.

U posljednjih šest mjeseci dobili su sedam zlata iz cijelog svijeta, od čega je iz Japana čak tri. Jedan od vlasnika Luka Rossi pokazao nam je i podrum gdje proizvode godišnje oko 100.000 litara. Rossi nam je otvorio i limitirano izdanje izvrsne odležane malvazije koje ima svega nekoliko boca – Malvazija Templara Riserva 2016 koja je 2019. proglašena najboljim hrvatskim vinom.

FOTO: Ivan Dobran

A kako zaključiti ovakav enogastronomski izlet? Istarskom maneštrom. Priredila nam ju je konoba Jadruhi čiji nam je vlasnik Marko Šimonović predstavio i svoju pršutanu. Iznenadili su nas domaćom tjesteninom i umakom od boškarina te brojnim drugim tradicionalnim delicijama.

Uz zalazak sunca pozdravili smo Vižinadu koja je, bez lažne hvale, idealna destinacija za jednodnevni izlet i još jedno skriveno mjesto u Istri koje vrijedi posjetiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close