Mala, ali važna pobjeda građevinskih obrtnika

Autor: Suzana Varošanec , 14. rujan 2020. u 12:23
Foto: pixabay

Kako tvrde neki stručnjaci, opcija je bila i preciznije urediti obvezu isplate bruto plaće samo za one članove uprave i obrtnike koji su u radnom odnosu.

Prije odluke o proširenju primjene za cijeli sektor, Kolektivni ugovor (KU) o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, nakon recentnih drugih izmjena i dopuna ipak čeka i treća ‘runda’, no vrlo kratkih izmjena. Iz njega će nestati stavka protiv koje je protestirala Hrvatska obrtnička komora (HOK), čiji je predsjednik Dragutin Ranogajec uspio sa zahtjevom za brisanje.

Riječ je o posljednjoj stavci iz tablice “Tarifni stavovi” kojom se za članove uprave te direktore i vlasnike obrta prvi put uvodi obveza na obračun osnovne bruto plaće u mjesečnom iznosu od najmanje 11.130 kuna. U Komorinom dopisu se ukazuje na činjenicu da najveći dio obrtnika u poslovanju ne mogu i nisu obvezni isplaćivati plaću, niti im se ona priznaje u izdatke poslovanja, već su obvezni plaćati obvezne doprinose na osnovice kako su propisane, ovisno o tome plaćaju li porez u paušalnom obliku ili na temelju poslovnih knjiga. Tvrde da se spornom odredbom nezakonito i izvan okvira kolektivnog ugovaranja utvrđuje kategorija ‘plaća’ kao obveza svakog obrtnika te nameću dodatna davanja.

Ovaj novitet, temeljem reakcije HOK-a, bio je tema sastanka u petak u resoru ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, gdje je dogovoreno da će socijalni partneri u graditeljstvu u sklopu trećih izmjena vlasnike obrta i direktore izostaviti iz ove obveze, dok će naknadno doći do odluke o proširenju. Kako ne bi došlo do pravne nesigurnosti, ostaje na snazi status quo, u čemu su s ministrom suglasni sindikati i poslodavci, neki ističu barem zasad, iako se moglo i drugačije.

Kako tvrde neki stručnjaci, opcija je bila i preciznije urediti obvezu isplate bruto plaće samo za one članove uprave i obrtnike koji su u radnom odnosu. To,pak, znači da će poslodavci za radnike i dalje plaćati obvezne doprinose na veću osnovicu nego što to plaćaju za sebe direktori obrta i ovlaštene osobe malih poduzetnika pa na njima ostaje inicijativa za promjenom zakona u ovom segmentu, tj. radi eventualnog povećanja davanja, nakon što se izjalovilo nastojanje da kroz alat KU-a sa sindikatima u dogovoru unaprijede okvir za borbu protiv rada na crno.

Komentirajte prvi

New Report

Close