Makroekonomija: Očekuje se pad potrošnje drugi mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. kolovoz 2014. u 10:30
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u lipnju, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u lipnju, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u lipnju za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje rast od 0,3 posto, a ostali pad u rasponu od 0,5 do 1 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to manji pad nego u svibnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 1,8 posto, što je njegov najveći pad od ožujka 2013. godine.

U prva dva mjeseca ove godine potrošnja je stagnirala, da bi u ožujku i travnju porasla. No, oštar pad u svibnju pokazuje da se trend još nije stabilizirao.

„U lipnju očekujemo pad prodaje u trgovini na malo zbog pada realno raspoloživog dohotka, visoke nezaposlenosti i razduživanja stanovništva“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu u lipnju možda je, navodi jedan od makroekonomista, dalo pozitivan poticaj potrošnji, no nešto lošiji turistički pokazatelji u tom mjesecu vjerojatno su utjecali negativno.

Premda bi idućih mjeseci turistička sezona mogla potaknuti potrošnju, makroekonomisti ne očekuju njezin značajniji oporavak ove godine zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća.

„U nadolazećim mjesecima promet u trgovini na malo mogao bi biti pod pozitivnim utjecajem početka turističke sezone i vrlo niske baze, čime bi se ublažili nepovoljni utjecaji iz domaćeg gospodarstva. No, prepreke jačem rastu još uvijek su vrlo čvrste, a posljedica su niske zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i posljedično visoke razine potrošačkog pesimizma“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Komentirajte prvi

New Report

Close