Makarska studentima daje 34 stipendije, prvi put potiče njihov povratak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2023. u 19:02
FOTO: Pixabay

Makarska je objavila natječaj za dodjelu 34 studentske stipendije od čega je čak deset namijenjeno za deficitarna zanimanja, dodjeljuju se u pet kategorija i veće su u odnosu na prošlu akademsku godinu, a Grad prvi put potiče i povratak studenata u grad.

Mjesečna stipendija studentu deficitarnog zanimanja (doktori medicine, magistri logopedije, edukacijske rehabilitacije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, sestrinska i psihologije) ove će akademske godine iznositi 232 eura, sto eura više nego prošle.

Na isti iznos stipendije može računati i uspješan student, stipendija iz područja socijalne skrbi iznosi 170 eura (lani 166), a za studenta umjetničkog sveučilišnog studija 150 eura (lani 133 eura).

Najviše je, sa 265 na 500 eura mjesečno, povećana stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku.

Na natječaj se imaju pravo javiti studenti s prebivalištem u Makarskoj koji studiraju u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama članicama Europske unije, dok se u kategoriji – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku, uz studente EU, mogu natjecati i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema važećem pravilniku, kad završe studij, studenti bi se trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci se javljati na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ukoliko pronađu zaposlenje, imaju obvezu na području Makarske raditi u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju.

Ukoliko se ne uspiju zaposliti na području Makarske u roku od 6 mjeseci, njihova obveza prestaje.

Na taj način Makarska prvi put potiče i povratak studenata u svoj grad u slučaju da postoje slobodna radna mjesta za koja se traži njihova struka. To je veliki zaokret u odnosu na dosadašnju praksu budući da su veze studenata i Grada uglavnom završavale prestankom isplate zadnje rate stipendije, navodi Grad Makarska.

Komentirajte prvi

New Report

Close