Mađari dolaze u Hrvatsku po špeceraj, neke stvari platili gotovo duplo jeftinije

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2023. u 13:45
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je Mađarska odmrznula cijene, brojni su tamošnji građani koji žive uz granicu počeli navraćati u Hrvatsku kako bi kupili namirnice po povoljnijoj cijeni. Inflacija je ondje trenutačno najveća u EU, a građani kupnjom goriva u Hrvatskoj uštede i do 16 eura. Ulje im je trenutačno 1,39 eura, šećer 0,60 eura… Sve su to potvrde da cijene divljaju. Tako su se novinari mađarskog ATV-a zaputili u Hrvatsku, gdje su usporedili cijene.

”U supermarketu smo kupili četiri žuta krumpira za 500 forinti po kilogramu, dakle to je iznosilo 220 forinti, dva luka za 529 forinti po kilogramu, što je iznosilo stotinjak forinti, a hrenovku smo kupili po relativno prihvatljivoj cijeni, s udjelom mesa od 65%”, javili su, a konačna računica je bila 913 forinti, odnosno 2,3 eura.

Dolaskom u Hrvatsku, situacija se znatno promijenila, javljaju novinari. U trgovini su mogli birati između pet vrsta krumpira, a cijene su im bile otprilike iste – kilogram za oko 260 forinti, odnosno 0.65 eura. Osim toga, pronašli su i hrenovke s 95 posto mesa, stoga su odabrali taj proizvod. Za iste proizvode – četiri krumpira, dva luka i hrenovke – platili su 529 forinti, dakle 1,33 eura, prenosi Večernji list.

Kako navode novinari koji su posjetili hrvatske dućane, Hrvatima ne smeta mađarski šoping-turizam. Isto tako navode i kako je Vlada prošle godine smanjila PDV na osnovne namirnice, a Mađarima dodatno olakšava činjenica što do Hrvatske sada mogu i bez graničnih kontrola.

Komentirajte prvi

New Report

Close