Lošiji rezultati zbog pandemije imat će dugoročni učinak na poslovanje A1

Autor: Lucija Špiljak , 22. listopad 2020. u 13:05
Telekomu u 9 mjeseci prihodi pali na 312 mil. eura, 3,5% manji nego lani/P. Macek/PIXSELL

U fiksnom segmentu broj korisnika pao je za 1,9% godišnje, a u mobilnom porastao za 1,6% zbog prelaska korisnika s bonova na ugovornu obvezu.

Telekom operater A1 Hrvatska zbog pandemije bilježi pad prihoda i dobiti, kako pokazuju konsolidirani financijski rezultati za devet mjeseci 2020., objavljeni u sklopu rezultata matične A1 Telekom Austria Grupe u Beču.

Kompanija je ostvarila 312,2 milijuna eura ukupnih prihoda ili 3,5% manje nego u istom razdoblju lani.

“Pad prodaje, rast nenaplativih potraživanja, slabljenje vrijednosti kune i manji broj posjetitelja u roamingu oblikovali su financijske pokazatelje i imat će dugoročni učinak na naše poslovanje koje ovisi o oporavku i rastu hrvatskog gospodarstva”, prokomentirao je predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančansky.

Prema Hini, pad su dijelom nadoknadili uštedama na troškovima pa je ostvarena operativna dobit (EBITDA) za 4,1% manja nego lani. Odgodili su za 2021. dodjelu spektra za 5G mrežu, s čime su se smanjila i ulaganja u prvih devet mjeseci i iznosila su 35,4 milijuna eura.

U fiksnom segmentu broj korisnika pao je za 1,9% godišnje, a u mobilnom porastao za 1,6% zbog prelaska korisnika s bonova na ugovornu obvezu i potražnje za Homebox uslugom.

U A1 smatraju da su pravovremeno odgovorili na nove izazove, dok su korisnicima ponudili novi i jednostavniji portfelj usluga bez ugovora i s većim brzinama u fiksnoj mreži.

“Potpisali smo i ugovore i počeli pripremne radnje za razvoj mreža nove generacije kojima ćemo pokriti više od 45.000 kućanstava na području Ivanić-Grada, Kaštela, Solina i njihove okolice pomoću bespovratnih sredstava.

Tu je i 11 milijuna eura investicije u novi data centar koji smo počeli nedavno graditi, a koji će omogućiti vrhunsku uslugu uz najviše standarde kvalitete i najnovije tehnologije”, rekao je Dvorjančansky koji očekuje nove prilike u ICT segmentu i nastavak ubrzane digitalizacije društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close