Lockheed Martin: F-35 je bio u igri, no sada Hrvatskoj nudimo F-16

Autor: Darko Bičak , 20. veljača 2021. u 17:15
F-16 Block 70/72, Foto: Lockheed Martin Press

Iz Lokheed Martina su potvrdili za Poslovni dnevnik da je Reutersova informacija točna, no da je sadašnje stanje stvari da je u igri na hrvatskom natječaju njihov model F-16

Iako je u jednom trenutku u igri za novi borbeni lovac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio i F-35, Amerikanci sada nude Hrvatsku samo F-16, doznaje Poslovni dnevnik iz Lockheed Martine, proizvođača oba zrakoplova. “Hrvatska se u jednom trenutku raspitivala o F-35, no Lockheed Martin sada nudi F-16 u svojoj borbenoj konkurenciji”, rekao je John Neilson, direktor Lockheede Martine za Europske komunikacije.

[id jednog članka = “4273993”]

Podsjetimo, Reuters je u petak navečer pustio vijest da je potpredsjednik Lockheed Martina Greg Ulmer rekao da je Hrvatska zainteresirana za zrakoplov F-35, a govorio je na temu ukupnih narudžbi za Lockheed Martinove zrakoplov F-16 i F-35 prema postojećim i budućim ugovorima. No, jasno je da, iako je LM možda i bio spreman ponuditi F-35 Hrvatskoj, do službene ponude nije došlo jer to nije zapravo niti bilo moguće s obzirom da je Hrvatska u svojem zahtjevu za ponude (RfP) tražila da borbene zrakoplove koji imaju dvosjednu i jednosjednu verziju. Kako F-35 nema verziju dvosjeda, ta priča je u početku bila zatvorena. 

Iz hrvatske Vlade i MORH-a nemoguće je dobiti bilo kakvu konkretnu informaciju o tijeku natječaja, a zadnja službena vijest je ona koju je premijer Andrej Plenković usput dao novinarima proteklih dana kada je rekao da se natječaj ide svojim tijekom, no s mjesec-dva zakašnjenja zbog potresa koji je pogodio Hrvatsku i njegovih posljedica na građane i društvo.

Naime, nakon što je prošli natječaj na kojem je pobijedio izrađeni izraelski izraelski F-16 Barak propao zbog nesporazuma u relaciji Hrvatska-Izrael-SAD, tekući natječaj došao je u konačnu fazu u kojoj su ostala dva zrakoplovna – novi F-16 Block 70 / 72 i rabljeni francuski Rafale. Otpali su, barem se tako čine, novi švedski Gripen C / D i ponovno izraelski Barak koji je ovaj put dobio sve američke garancije za prodaju i modernizaciju. Ne, neslužbeno se moglo čuti u Vladi ponovno razmatrati i ponuditi Gripenu, koja je navodno jako poboljšana, kako po pitanju financija, tako i po pitanju rokova isporuke, servisa i naoružanja. Iako detalji niti jedne ponude nisu poznati, neslužbeno se može čuti da su Šveđani i Francuzi spremni Hrvatskoj dati državni kredit bez kamata i na početku godine ili dvije, a ponude su, navodno, na razini od oko 900 milijuna eura za čitav paket. S druge strane, Amerika je ponuda za F-16 oko 1,6 milijardi eura, navodno su i Amerikanci spremni na fleksibilni model financiranja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

polako…kako smo krenuli slijedeca vijest je da se razmatra nabavka

starship USS <i>Enterprise</i>

 

 

Eto ih opet 🤦‍♂️ ajd kad bude gotovo onda javite , ovako ste više fakat komedija 🌝

New Report

Close