Ljubas prestao prebijati porezni dug sa sudom

Autor: Saša Paparella , 02. ožujak 2020. u 22:00
Mjesečni najam zgrade u kojoj su smještena dva suda stoji 415.000 kuna/R. Anić/PIX

Elektropromet i novi vlasnik njegove upravne zgrade, Firmus Kovač, imaju istog direktora – Gordana Vojnića.

Nakon što su novozagrebački Prekršajni i Upravni sud 2011. preselili u upravnu zgradu Elektroprometa u Sigetu, Poslovni dnevnik objavio je kako spomenutom tvrtkom upravlja kontroverzni Michael Ljubas, poduzetnik povezan s tri tvrtke na tadašnjoj listi 50 najvećih poreznih dužnika u Zagrebu.

Ljubasov Jadran d.d. Tvornica metalnog namještaja bio je tada dužan 23,1 milijun kuna, Jadran-produkt d.o.o. dugovao je 20,2 milijuna, a Elektropromet d.d. 19,2 milijuna kuna.

Država izgubila 10-ak mil. kuna
Ministarstvo pravosuđa prozvano je što svaki mjesec uplaćuje novac vodećem poreznom dužniku. Problem je uskoro riješen tako što je, umjesto plaćanjem zakupnine Elektroprometu, prijebojem potraživanja smanjivan porezni dug te tvrtke sve do sadašnje razine od 11,4 milijuna kuna.

Međutim, odsad se taj dug više neće smanjivati, jer je u Ministarstvo pravosuđa stigla obavijest tvrtke Firmus Kovač d.o.o., koja je kupila upravnu zgradu Elektroprometa i odsad će ubirati zakupninu. “Prema prijedlogu Ugovora o zakupu s društvom Firmus Kovač d.o.o. mjesečna zakupnina za 6769,85 m2 iznosi 332.048,39 kuna + PDV.

Od toga za Upravni sud 27 posto, a za Prekršajni sud 73 posto. Zakupnina se uredno plaća društvu Firmus Kovač i ne prebija se ni s kakvim dugovima”, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa.

Mjesečni najam 400.000 kn
To je ministarstvo zatražilo suglasnost Ministarstva državne imovine, koja zasad nije stigla pa Ugovor o zakupu još nije realiziran.

Čini se da je se da je država ponovno izvisila za višemilijunski porez, jer je Gordan Vojnić, direktor tvrtke Firmus Kovač, ujedno predsjednik Uprave Elektroprometa i cijelog niza tvrtki povezanih s Ljubasom, a što bi moglo značiti da je glavni razlog prodaje zgrade bila želja da se, umjesto prebijanja, od države svaki mjesec ubere 415.000 kuna zakupnine.

Također, mogući razlog prebacivanje vrijedne nekretnine na Firmus Kovač moglo bi biti i najavljeno brisanje Elektroprometa iz sudskog registra. Tada će država, prema ‘listi srama’ iz 2011., od strane triju spomenutih dužnika biti oštećena za 60-ak milijuna kuna, jer je Jadran-produkt u stečaju, a Jadran d.d. već je izbrisan iz sudskog registra.

Komentirajte prvi

New Report

Close