Listu srama prorijedila slaba ‘klikanost’

Autor: Saša Paparella , 17. travanj 2017. u 21:59
Nove podatke o dužnicima čekat ćemo do 31. listopada

Porezna uprava odsad popis dužnika aktualizira samo jednom godišnje.

Izmjenama Općeg poreznog zakona, koji je dvaput prošao saborsku raspravu, određeno je da se popis dospjelih i neplaćenih poreznih dugova aktualizira samo jednom godišnje, na dan 31. listopada.

Tom se izmjenom ukida praksa iz 2012. po kojoj 'listu srama' Porezna uprava osvježava svaka tri mjeseca. U svjetlu nedavnih rasprava o tome je li Agrokor porezni dužnik, pojavile su se sumnje da ovim izmjenama ministar financija Zdravko Marić prikriva svog bivšeg poslodavca – naime, objava na tom popisu jedini je dokaz da neka tvrtka ne plaća  porez, jer zbog institucije porezne tajne svi upiti na tu temu  ostaju bez odgovora.

U Poreznoj upravi su nam ovako drastično prorjeđivanje objasnili – premalim brojem 'klikova'. "Zamijećen je značajan pad interesa javnosti za objavu Popisa dospjelih i neplaćenih dugova. U kolovozu 2012., kada je prvi puta objavljen, zabilježeno je 948.186 pristupa stranici, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 35.523", pravdaju se u Poreznoj. Navode i kako je "zamijećeno da se podaci u bitnom ne mijenjaju". Nakon prorjeđivanja možemo očekivati još manji interes javnosti, a koji bi se sigurno povećao češćom objavom informacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close